Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok, psal Babiš ml. z Ukrajiny. Fotky z Krymu prověřili experti a zjistili...

Reportéři Českého rozhlasu spojili síly s ukrajinskými kolegy z Rádia Svobodná Evropa a vypárali přítelkyni Andreje Babiše mladšího. Právě od ní napsal policii e-mail o tom, že byl unesen.

„Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok. Můj otec potřeboval, abych zmizel po čas kauzy Čapí hnízdo.“ Právě to je stručná zpráva, kterou z Ukrajiny na začátku ledna 2018 Babiš mladší poslal české policii.

Novináři se obsah tohoto e-mailu pokusili ověřit – především to, zda byl v době jeho odeslání u přítelkyně. Jejíž totožnost nebyla známá. Mluvil o ní nejen Andrej Babiš starší, ale i Petr Protopopov, údajný únosce syna českého premiéra.

Záhadná žena se jmenuje Jelizaveta a žije střídavě ve městě Krivoj Rog a na Jaltě na Krymu, kde má jednopokojový byt. Jelizaveta má veřejný profil na sociální síti Vkontaktě, kde od loňského roku sdílela řadu fotek s Andrejem Babišem juniorem.

Reportéři Rádia Svobodná Evropa nyní v Krivém Rogu mluvili s matkou Jelizavety. Ta o Babišovi mladším řekla, že ho osobně neviděla. Zná ho prý ale z fotek, které jí její dcera ukázala. To, že je údajně psychicky nemocný jí dcera řekla. Ovšem dodala, že jde o lež. „Říkala, že ho podvedli. Udělali z něj nemocného,“ uvedla matka.

Experti ověřili fotky Babiše mladšího na Krymu

Do kauzy se vložili také analytici ze skupiny Bellingcat, která se specializuje na pátrání s využitím dostupných zdrojů a satelitních fotografií a která na sebe upozornila pátráním v případu sestřeleného letounu MH17 nad východní Ukrajinou.

Analytici zveřejnili údaje o místech, na nichž byl během svého pobytu na Krymu vyfotografován Babiš mladší. O spolupráci ho požádal český web Houpací Osel. Výsledky zveřejnil člen skupiny Bellingcat Christiaan Triebert na twitteru.

Snímek Babiše mladšího a jeho přítelkyně, který zveřejnil premiér Andrej Babiš, byla pořízena na pláži nedaleko vykopávek starořeckého města Chersonésos u přístavu Sevastopol na Krymu. Fotka, na které má Babiš mladší na ramenou zvířata, pochází z Kornilovova nábřeží v Sevastopoli. O fotce z kavárny či restaurace zatím analytici vedou debatu a pokouší se jej geograficky určit. 

Ověřili také místo, na kterém se vyfotil Protopopov. Podle Bellingcatu byla pořízena na místě zvaném Vorobjovovy Gory (Vrabčí hory). Jde o turisty oblíbenou oblast v Moskvě

Související

Andrej Babiš ml.

Kauza Čapí hnízdo má v pondělí pokračovat. Bude se řešit stav Babišova syna

Pražský městský soud bude příští týden pokračovat v projednávání kauzy Čapí hnízdo, v níž čelí obžalobě bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. V pondělí má v plánu výslechy znalců, po nich by měly přijít na řadu doplňující výslechy obžalovaných. Pokud bude dokazování ukončeno, budou moci strany začít přednášet závěrečné řeči. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí soudu Adam Wenig. 
Andrej Babiš ml. na Krymu

Babiš mladší u soudu v kauze Čapího hnízda: Akcie jsem nikdy neměl v ruce

Andrej Babiš mladší trvá na tom, že nepodepsal listinu o převodu akcií k Farmě Čapí hnízdo. U soudu dnes uvedl, že až později připojil své podpisy v sídle Agrofertu pod listinu, s jejímž obsahem se neseznámil. Akcie Čapího hnízda ani jiné společnosti v ruce nikdy neměl, odpověděl na dotaz soudce. Syn obžalovaného předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše tvrdí, že otec na něj převedl akcie Čapího hnízda bez jeho vědomí a udělal si z něj bílého koně.

Více souvisejících

Andrej Babiš ml. Bellingcat Ukrajina Krym

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy