Peníze pro rodiny mrtvých horníků přicházejí také z ciziny, dárce nelze vysledovat

Sbírku Nadace OKD na podporu rodin mrtvých horníků z Dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku podpořilo i několik dárců ze zahraničí. ČTK to dnes řekla ředitelka nadace Karolína Preisingerová. Podle ní však nelze určit, odkud dárci pocházejí. Celkem už lidé na dvě konta v Česku přispěli částkou přesahující pět milionů korun.

Peníze poslané na účet Nadace OKD budou rozděleny mezi rodiny bez ohledu na to, zda zemřelí horníci měli děti. Celkem je na kontě už víc než 1,4 milionu korun. "Celkem evidujeme příspěvky od asi 1000 dárců. Příspěvky se pohybuje od 200 do 5000 korun. Ale objevili se i tací, kteří poslali víc než 10.000 korun," uvedla ředitelka nadace.

Dodala, že nadace zaregistrovala i příspěvky ze zahraničí. "Je jich okolo pěti. Nemáme ale k dispozici podrobný popis plateb, takže nemůžeme určit, ze které země dary přišly. Poznáme jen, že jsou z ciziny," dodala.

Finanční dary přijímáme také ze zahraničí. IBAN CZ26 0800 0000 0003 4234 2342; SWIFT kod GIBACZPX

— Nadace OKD (@Nadace_OKD) 28. prosince 2018

Druhé konto spravuje Spolek Svatá Barbora a peníze po ukončení sbírky dostanou sirotci po hornících, rozděleny budou rovným dílem mezi desítku dětí. Na účtu spolku 1657156389/0800 s variabilním symbolem 20122018, který odpovídá datu neštěstí, bylo v pátek zhruba 3,6 milionu korun, tedy přibližně o milion korun více než ve čtvrtek dopoledne.

Obě organizace opakovaně vyzdvihly vlnu solidarity, kterou důlní tragédie vyvolala. Sbírky budou fungovat minimálně do ledna, teprve poté by se mělo rozhodnout o dalším postupu, řešit se budou i různé administrativní náležitosti nebo způsob předání peněz rodinám.

V Polsku sbírku pro pozůstalé pořádá katovická Nadace hornických rodin. Dosud shromáždila v přepočtu 5160 korun. Nadace uvádí, že za 21 let svého působení pomohla více než 5000 lidem celkovou částkou přesahující 30 milionů zlotých (asi 180 milionů Kč).

Výbuch metanu a následný požár 880 metrů pod zemí nepřežilo minulý týden 13 mužů, z toho 12 Poláků a jeden Čech. Dva muži jsou stále v nemocnici, jeden z nich je v kritickém stavu. V severní lokalitě Dolu ČSM byla ve čtvrtek obnovena těžba. Horníci fárají do zbývajících částí, které nebyly zasaženy neštěstím. Oblast 29. sloje, kde explodoval metan a následně tam vypukl požár, byla uzavřena výbuchu vzdornými hrázemi. Uzavřený prostor má rozlohu přibližně 500 krát 500 metrů.

Výbuch metanu otřásl podzemím dolu minulý čtvrtek odpoledne. Na povrch se záchranářům podařilo dostat zpočátku jen tělo jedné oběti. Další tři mrtvé vyprostila šestičlenná četa záchranářů v neděli, když na místě neštěstí dělala předběžný průzkum. Po výbuchu se v médiích objevily spekulace o manipulacích s čidly metanu, společnost OKD se proti takovým tvrzením ohradila.

Související

Ilustrační foto

Neštěstí v dolech OKD: Kdo nese vinu? Komise vynesly verdikt

Vyšetřovací komise nezjistily, že by na nejtragičtějších hornických neštěstích v dolech na Karvinsku v letech 2014 a 2015 měla podíl viny těžební společnost OKD nebo některý z jejich zaměstnanců. ČTK to řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Více souvisejících

Výbuch metanu v dole OKD na Karvinsku (20. 12. 2018) OKD Moravskoslezský kraj charita

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy