Boží Dar je nadále uzavřený, vyhlášen zákaz vstupu do lesů

Kalamitní stav na Božím Daru zůstává v platnosti. Centrum krušnohorského města je i nadále pro dopravu uzavřeno. Dnes večer město navíc zakázalo vstup do obecních lesů, což platí i pro běžkaře. V pondělí se nebude lyžovat na Klínovci ani v Božím Daru. Kromě sněžení se totiž očekává silný vítr o síle orkánu, sdělil ČTK starosta města Jan Horník (STAN).

"Z důvodu meteorologické předpovědi, která předpovídá velmi silný vítr o síle orkánu zůstane v pondělí 14. ledna celý Skiareál Klínovec a Boží Dar mimo provoz," uvedl starosta.

Na Božím Daru napadlo za poslední dny asi 25 centimetrů sněhu. To způsobilo problémy hlavně ve městě. Radnice proto zakázala vjezd návštěvníkům, kteří nemají vyhrazená místa k parkování. Pro lyžaře jsou k dispozici odstavná parkoviště na kraji města.

Vjezd do centra obce Boží Dar je stále do odvolání uzavřen. Dopravu na místě řídí policejní hlídky a do obce vpouští pouze oprávněné řidiče. pic.twitter.com/JeZAlEGTRj

— Policie ČR (@PolicieCZ) 13. ledna 2019

"Žádáme, aby řidiči dbali pokynů dopravní policie. Parkoviště před vjezdem a naproti čerpací stanici jsou uklizena s dostatečnou kapacitou. Všechny tři lyžařské areály ve městě Boží Dar mají vynikající sněhové podmínky," popsal ještě dnes ráno situaci Horník. Město ale už ráno nedoporučovalo vjezd na běžecké tratě právě kvůli riziku pádu stromů.

Příjezd na vrchol Klínovce je prozatím pro veřejnost uzavřen, než se podaří vyčistit silnice a parkoviště na vrcholu hory. 

"Vzhledem k totálnímu vyčerpání lidských zdrojů město Boží Dar negarantuje nikomu vjezd a výjezd z centra obce. Přitom 90 procent všech potíží vzniklých při úklidu sněhu na Božídarsku způsobují řidiči osobních vozidel, kteří jsou neskutečně arogantní a agresivní. Bohužel nedbají ani pokynů Polici ČR," konstatoval Horník.

Na Božím Daru i nadále sněží a podle předpovědi má od odpoledne napadnout dalších 30 centimetrů sněhu. V okolí silničáři dnes uzavřeli i silnici II/219 z abertamské křižovatky ve směru na Plešivec - rozcestí. Uzavírka byla vyhlášena kvůli nebezpečí pádu stromů přetížených sněhem a má trvat nejméně do pondělí. Do odvolání byla večer uzavřena i silnice od kruhového objezdu u hraničního přechodu u Božího Daru směrem na Vejprty. Pouze pro místní a vozy záchranného systému je využitelná silnice z Božího Daru na Ryžovnu, Myslivny a Zlatý Kopec.

Související

Hasiči

Na úpravně vody u Božího Daru se propadla střecha, nevydržela nápor sněhu

Na budově úpravny vody v Myslivnách u Božího Daru se propadla střecha pod tíhou sněhu. Před propadem se hasiči pokoušeli odlehčit střešní konstrukci a sníh z ní shazovali. Dodávku vody do Božího Daru i Jáchymova havárie nepřerušila, vlastník ale bude muset střechu zajistit, informovali dnes krajští hasiči. Kvůli havárii zasedne krizový štáb města Ostrov, řekla novinářům hejtmanka kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Více souvisejících

Boží Dar Zima sníh

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy