Manželé Kottovi odmítli vinu: Obžaloba v druhé Rathově kauze je plná lží, zaznělo u soudu

Bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott dnes u středočeského krajského soudu odmítli obžalobu, která je viní z přijetí úplatku v druhé části korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Také Rath před počátkem soudního jednání novinářům řekl, že úplatky nebral. Státní zástupce Jiří Pražák viní v případu devět lidí a osm firem z uplácení a manipulací při zadávání veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic.

"Obžaloba je založena na celé řadě nepravdivých tvrzení a věcí, které se nestaly," prohlásili před trestním senátem shodně manželé Kottovi. Dále odmítli vypovídat. Uvedli jen, že později se možná vyjádří ke konkrétním událostem.

Státní zástupce přes hodinu četl obžalobu, jejímiž hlavními aktéry jsou právě Rath a Kottovi. Trojice si podle něj domlouvala úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice. Obžalovaní chtěli podle vyšetřovatelů přes 60 milionů korun. Obdrželi však 3,34 milionu, protože je v květnu 2012 zadržela policie.

Kvůli trestným činům přijetí úplatku, podplácení či zjednání výhody při zadání veřejné zakázky čelí obžalobě také někdejší ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek, generální ředitel společnosti Metrostav Pavel Pilát, manažer zdravotnické firmy Puro-Klima Martin Jireš, šéf firmy Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský, Jiří Anděl z Metrostavu a podnikatelka Lucie Novanská.

Soud dnes stačil vyslechnout Houdka, Jireše a částečně Anděla. I oni vinu odmítají. Bývalý šéf záchranné služby, který podle státního zástupce dostal úplatek ve výši 740.000 korun za tendr na dodání 48 sanitních vozů, řekl, že nakoupil sanitky za nejnižší cenu v porovnání s ostatními kraji či dřívějšími zakázkami Středočeského kraje. Peníze, které obžaloba označila za úplatek, byly podle Houdka splátkou půjčky Kottovi. I v odposleších mluvil s Kottem právě o půjčce. "Úplně odmítám to, že podle obžaloby mluvíme v kódované řeči," prohlásil.

Jireš, který podle žalobce kvůli sanitkám Kottovy, Ratha a potažmo Houdka podplácel, dorazil až na odpolední část jednání. U soudu tvrdil, že obžalobu vůbec nechápe. Firma Puro-Klima vyrábí podle něho defibrilátory a se zakázkami na sanitní vozy neměla nic společného. "Nechápu, jaký prospěch jsem měl získat," uvedl. Peníze nikomu nedal, ani je neměl, uvedl. Anděl zase popřel, že by manipuloval se zadávacími řízeními na rekonstrukce nemocnic ve prospěch Metrostavu.

Generální ředitel Metrostavu by měl podle předsedkyně trestního senátu Ivy Říhové vypovídat ve středu. Po něm by se měl ke slovu dostat i Rath.

Obžaloba se oproti první části Rathovy korupční kauzy týká tentokrát i společností. Před soudem stojí firmy Aveza, ML Compet, Metrostav, Konstruktiva Branko, Puro-Klima, Hospimed, Jipe a Tenton. Ty se podle státního zástupce dopustily navíc trestných činů pletichy při zadání veřejné zakázky nebo poškození finančních zájmů Evropské unie. V případě společností se soud vrátí i k zakázkám už projednávaným při první části kauzy. Obžaloba se týká například i rekonstrukce zámku Buštěhrad či gymnázia Hostivice.

S požadavkem na náhradu škody se k jednání připojil Středočeský kraj, který chce tři miliony korun v souvislosti se zakázkou na rekonstrukci hostivického gymnázia. Kolínská nemocnice pak požaduje zhruba 254 miliony kvůli zakázkám na nákup a vybavení technologií a rekonstrukci pavilonu.

Rath byl již v první části korupční kauzy středočeským krajským soudem nepravomocně odsouzen na 8,5 roku vězení. Manželé Kottovi dostali nepravomocně trest 7,5 roku za mřížemi.

Dnešní jednání začalo skoro s hodinovým zpožděním. Zazněly požadavky na odročení kvůli tomu, že spis není kompletní, či námitky proti státnímu zástupci.

Související

Soudy, ilustrační fotografie

Soud propustil z vězení Kottovou z Rathovy korupční kauzy

Soud propustil z vězení bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou, která si odpykávala šestiletý trest za manipulace se zakázkami Středočeského kraje. V ruzyňské věznici a před tím ve vazební věznici strávila dohromady tři roky, tedy polovinu trestu.

Více souvisejících

Kateřina Kottová Petr Kott David Rath soudy Praha

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 1 hodinou

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 19 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Policie večer evakuovala nádraží v Plzni. Někdo vyhrožoval bombou

Policie musela v pátek večer preventivně evakuovat hlavní vlakové i přilehlé autobusové nádraží v Plzni. Důvodem bylo oznámení o uložení nástražného výbušného systému

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy