Úplatky pro Ratha? Šéf Metrostavu se u soudu ohradil: Kampaň s cílem mě poškodit

Generální ředitel stavební společnosti Metrostav Pavel Pilát dnes u Krajského soudu v Praze označil své trestní stíhání v druhé části korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha za snahu poškodit jeho i firmu. Společnost, která je v případu také obžalovaná, utrpěla podle jeho slov kvůli kauze značné finanční ztráty. Pilát podle státního zástupce Jiřího Pražáka sliboval Rathovi, bývalé ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Kottové a jejímu manželovi Petru Kottovi úplatky za vítězství Metrostavu v zakázkách na rekonstrukce středočeských nemocnic.

"Stále více jsem přesvědčen, že jsme se stali cílem útoku třetí osoby prostřednictvím policie a státního zastupitelství," prohlásil Pilát. Vypovídá o tom podle něj zejména fakt, že jeho stíhání začalo až dva roky poté, co měl podle obžaloby Ratha a Kottovy chtít uplatit. Také "masivní mediální kampaň" proti němu a Metrostavu začala prý ještě před tím, než mu bylo doručeno rozhodnutí o zahájení trestního stíhání.

Pilát odmítl, že by sliboval milionové úplatky za získání veřejných zakázek na rekonstrukci pavilonu v kolínské oblastní nemocnici a na přestavbu bloku kladenské nemocnice. Vedení stavební společnosti se podle něj zabývá až tendry, které jsou za více než 500 milionů korun. Neměl také důvod slibovat deset milionů za zakázku na nemocnici v Kolíně, jak uvádí státní zástupce, protože zisk firmy z rekonstrukce měl být pouze osm milionů. Pilátovi hrozí v případě odsouzení až šestileté vězení.

Druhá část Rathovy kauzy se kromě zakázek na středočeské nemocnice týká také tendru na sanitní vozy středočeské záchranné služby. Bývalý hejtman a Kottovi si podle obžaloby domlouvali za zmanipulování zakázek na přelomu roku 2011 a 2012 úplatky v hodnotě před 60 milionů korun. Obdrželi však pouze 3,34 milionu, protože je v květnu 2012 zadržela policie. Trojice již dostala v první větvi kauzy nepravomocné tresty vězení - Rath 8,5 roku a Kottovi 7,5 roku. Obžalobu všichni tři odmítají.

V případu čelí trestnímu stíhání dalších pět lidí, mimo jiné i Pilátův podřízený Jiří Anděl. Před soudem stojí kromě Metrostavu i firmy Aveza, Konstruktiva Branko, Puro-Klima, Hospimed, Jipe a Tenton. V případě společností se soud vrátí i k zakázkám už projednávaným v první části kauzy. Obžaloba některých z nich se týká například i rekonstrukce zámku Buštěhrad či gymnázia Hostivice.

S požadavkem na náhradu škody se k jednání připojil Středočeský kraj, který požaduje tři miliony v souvislosti se zakázkou na rekonstrukci hostivického gymnázia. Kolínská nemocnice pak požaduje zhruba 254 miliony kvůli zakázkám na nákup a vybavení technologií a rekonstrukci pavilonu.

Související

Metrostav a.s.

Výměna v čele firmy Metrostav. Dlouholetý ředitel Pilát končí, nahradil ho Heran

Generálním ředitelem Metrostavu, největší stavební společnosti v Česku, se stal Jaroslav Heran (55), který dosud vedl jednu z divizí společnosti. Ve funkci vystřídal dlouholetého šéfa Metrostavu Pavla Piláta (61), který byl na konci ledna nepravomocně odsouzen v kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Odchází na vlastní žádost, zda jeho odchod souvisí s nepravomocným rozsudkem, firma nekomentovala.
Metrostav a.s.

Kauza Rath: Trest pro Metrostav těžce dolehne na stát, soudí analytici

Tříletý zákaz přístupu k veřejným zakázkám by pro Metrostav nebyl likvidační. Je to ovšem mnohem citelnější trest než peněžitá pokuta. Zákaz účasti by se ovšem dal obejít tím, že by se za Metrostav přihlašovaly do výběrových řízení jiné firmy. Vyplývá to z vyjádření analytiků, oslovených ČTK.

Více souvisejících

Pavel Pilát (Metrostav) David Rath Metrostav soudy Praha

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy