Soud kvůli zabíjení tygrů: Berousek se tvrdě hájí, jeden z obžalovaných se nedostavil

Pouze dva ze tří obžalovaných stanuli dnes před Okresním soudem v České Lípě na úvod procesu kvůli nelegálnímu zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl. Osmašedesátiletý provozovatel zooparků u Prahy a Doks na Českolipsku Ludvík Berousek i šestatřicetiletý preparátor Miloš Hrozínek vinu odmítají. Třetí obžalovaný, sedmapadesátiletý Xuan Vu Le, podle soudkyně Lucie Homolkové vycestoval do Vietnamu a dosud se nevrátil. Jeho případ bude projednán samostatně. Hrozínek ale při své výpovědi uvedl, že jeho otec byl minulý týden s obžalovaným Vietnamcem na obědě v pražské tržnici.

Za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty obžalovaným hrozí trest do pěti let vězení. Podle státního zástupce Michaela Dostála šlo o organizovanou skupinu. "Produkty měly končit u různých občanů asijské národnosti jako produkty čínské medicíny," uvedl Dostál. Vietnamec podle policie trestnou činnost organizoval a hotové produkty zpracované z těl tygrů prodával, mimo jiné v pražské tržnici Sapa. Berousek měl tygry dodávat a Hrozínek, který je ve vazbě, zpracovávat.

Berousek dnes u soudu uvedl, že s Hrozínkem spolupracoval několik let. Uhynulá zvířata mu dával k preparaci, pokud se dala kůže zachránit. Vše bylo podle něj legální. Hrozínek mu měl jen uschovat kůži a maso mělo sloužit jako krmení pro ryby či slepice. "To jsem neřešil," řekl Berousek. Uvedl, že za preparaci nic neplatil. To potvrdil i Hrozínek. Shodně také oba uvedli, že se Berousek a obžalovaný Vietnamec neznali.

Podle zjištění policie preparátor tygří těla zpracovával na masox nebo například tygří víno. Hrozínek, který zvířata preparuje 11 let, to dnes u soudu popřel. "Žádnou trestnou činnost jsem nespáchal," řekl. Tvrdí, že se mohl dopustit nanejvýš přestupku, když preparoval zvířata od Berouska. "Nic jsem neporušil, maximálně veterinární zákon, že jsem si neobnovil preparační činnost," řekl. Své vazební stíhání považuje Hrozínek za nezákonné a chce se obrátit na Nejvyšší soud.

Vietnamec produkty, které jsou v jeho komunitě žádané, a proto dobře zpeněžitelné, podle policie odebíral. Hrozínek uvedl, že Vietnamec u něj nic z tygřích těl nevařil a dodal, že Vietnamec zvaný Tonda byl jeho dlouholetý kamarád.

U preparátora našli policisté mrtvého tygra střeleného do oka a krku, aby střela neporušila cennou kůži. Policie při domovních prohlídkách zajistila také čtyři kůže, tygří drápy a další tygří produkty včetně masoxu a tygřího vína. Našla i sadu varných nádob a forem používaných pro výrobu produktů tradiční asijské medicíny z částí tygřích těl.

Hrozínek napadl protokol o domovní prohlídce, jsou v něm podle něj chyby. Řekl, že policie u něj našla části z šesti tygrů a pokaždé prý šlo o tygry uhynulé. V případu jsou posuzované tři případy z loňska. V prvním šlo podle Hrozínka o bílou tygřici, kterou zakousl samec. Ve druhém o roční tygřici, jež sežrala otráveného potkana, řekl. Třetí tygr prý uhynul a on ho převzal mrtvého. Hrozínek odmítl, že by šelmu zastřelil.

U soudu vypovídal i veterinář, jenž pro Berouska pracuje dlouhodobě. Výjimkou byl loňský rok. Uvedl, že Berousek chová zhruba 90 šelem a občas některé z různých příčin uhynou. Zároveň ale přiznal, že někdy úhyn "papírově" potvrdil, i když mrtvé zvíře neviděl. "Věřil jsem mu (Berouskovi)," řekl. Soud pokračuje 18. února výslechy dalších svědků.

Související

Soud, ilustrační foto

Kauza zabíjení tygrů se komplikuje, soud dá přezkoumat zdravotní stav preparátora

Odvolací soud v Liberci musel i dnes zrušit líčení v kauze nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl. Jde o tři úhyny tygrů z chovu provozovatele zooparků u Prahy a Doks na Českolipsku Ludvíka Berouska. Stejně jako v předchozím půl roce se soud nekonal kvůli nemoci obžalovaného preparátora Miloše Hrozínka. Soud proto nechá přezkoumat jeho zdravotní stav.
Soud, ilustrační foto

Kauza tygřích jatek: Soud vynesl tresty, hlavní z obžalovaných má jít do vězení

Soud v České Lípě dnes potrestal v kauze nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl všechny tři obžalované. Samosoudkyně Lucie Homolková uložila šestatřicetiletému preparátorovi Miloši Hrozínkovi tři roky vězení. Provozovatele zooparků u Prahy a Doks na Českolipsku Ludvíka Berouska potrestala dvouletým podmíněným trestem se zkušební dobou na čtyři roky a peněžitým trestem 338.000 korun. Odběratel produktů z tygřích těl, sedmapadesátiletý Vietnamec Xuan Vu Le, byl potrestán dvouletou podmínkou s čtyřletým odkladem.

Více souvisejících

Ludvík Berousek Tygři Česká Lípa soudy

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 13 minutami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy