Někdo chce zničit Metrostav? Obvinění v kauze Rath je účelové, tvrdí manažer firmy

Stavební společnost Metrostav čelí od obvinění v korupční kauze bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha několika trestním stíháním. Jsou účelová a souvisí s konkurenčním bojem, prohlásil dnes u Krajského soudu v Praze Pavel Mališ, vedoucí legislativně-právního útvaru firmy. Obžalobu právník odmítá, společnost má podle něj nastavena přísná etická pravidla. Vinu popřeli i zástupci dalších obžalovaných společností.

Mališ hovořil podobně jako generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát, který podle obžaloby sliboval Rathovi, bývalé ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Kottové a jejímu manželovi Petru Kottovi milionové úplatky za vítězství firmy v zakázkách na rekonstrukce středočeských nemocnic. Právník uvedl, že trestní stíhání měla stavební společnost ochromit. "Konkurenční boj je velmi tvrdý," podotkl.

Podle Mališe přišel Metrostav kvůli trestnímu stíhání v Rathově kauze a dalších případech o zakázky za miliardy korun. "Soukromý sektor nezná presumpci neviny," uvedl. Mališ také vyčetl státnímu zastupitelství, že se o podání obžaloby dozvěděl dříve z médií než od žalobců. Na dotaz bývalého hejtmana pak prohlásil, že většinu trestních stíhání proti stavební firmě vede Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Právník připomněl pondělní nepravomocný verdikt, ve kterém soud Metrostav zprostil obžaloby. Bylo to v případu údajných machinací při modernizaci Hotelu Bohemia Chrudim. Stavební společnost vystupuje mezi obžalovanými také v korupční kauze hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj). U soudu stojí i v případu údajně zmanipulovaných zakázek na rekonstrukci Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem na Pardubicku.

V Rathově kauze figuruje z Metrostavu kromě generálního ředitele Piláta obchodní náměstek společnosti Jiří Anděl, který podle žalobců manipuloval se zadávacím řízením k zakázkám na opravy nemocnic. "Že by někdo jako generální ředitel nebo pan Anděl nevěděl o rizicích korupce vylučuji," prohlásil Mališ. Metrostav podle něj proškoloval zaměstnance o trestnosti korupčního jednání. Měl prý zřízenou i etickou linku.

Druhá část Rathovy kauzy se kromě zakázek na středočeské nemocnice týká také tendru na sanitní vozy středočeské záchranné služby. Bývalý hejtman a Kottovi si podle obžaloby domlouvali za zmanipulování zakázek na přelomu roku 2011 a 2012 úplatky v hodnotě před 60 milionů korun. Obdrželi však pouze 3,34 milionu, protože je v květnu 2012 zadržela policie. Trojice již dostala v první větvi kauzy nepravomocné tresty vězení - Rath 8,5 roku a Kottovi 7,5 roku. Obžalobu všichni tři odmítají.

V případu čelí trestnímu stíhání dalších pět lidí. Před soudem stojí kromě Metrostavu i firmy Aveza, Konstruktiva Branko, Puro-Klima, Hospimed, Jipe a Tenton. Zástupci přítomných společností dnes shodně obžalobu také odmítli.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath Metrostav soudy Praha

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy