Omyl české justice? Muž dostal 10 let za únos, zločin zřejmě nespáchal

Michal Šnajdr, kterého soud odsoudil na deset let za únos ženy z Kroměříže z roku 2014, je přesvědčen o tom, že vyšetřování ho mělo od začátku poškodit. Ocenil, že krajský soud ve Zlíně dnes povolil obnovu řízení v jeho případu; už před několika týdny mohl opustit vězení. Muž nevylučuje, že pokud se prokáže jeho nevina, bude požadovat po státu odškodnění. V tuto chvíli je ale pro něj prioritou jeho rodina, řekl dnes novinářům.

V případu se objevily nové důkazy, z nichž vyplývá, že čin možná vůbec nespáchal. Policie v případu už obvinila další lidi, kterým hrozí osm až 15 let vězení, stíhá je na svobodě.

"Ukazuje se a v podstatě už se ukázalo, že praví pachatelé jsou úplně některé jiné osoby než já," prohlásil Šnajdr. "Potvrzuje to moje slova, která jsem před čtyřmi lety vypouštěl ze svých úst, že jsem nevinný, věc jsem nespáchal. A taky se ukazuje, že vyšetřování, které bylo proti mně vedeno, bylo s určitým záměrem mě poškodit. Byl jsem už pachatelem, dá se říct, po druhém dnu od toho skutku, který se měl stát. A to jenom díky určitým osobám, které se ať přímo, nebo nepřímo, podílely na vyšetřování," uvedl Šnajdr.

Ve vězení, včetně vazby, strávil více než rok. "To je prostě něco šíleného. Nedokážu to ani v tuto chvíli jakoby popsat svými slovy. Můžu říct otevřeně, že v prvním týdnu po nástupu trestu jsem se psychicky zhroutil. V další době už mi pomáhala rodina, v první řadě mi pomáhala hlavně moje dcera," řekl Šnajdr.

Jestliže se prokáže jeho nevina, není vyloučeno, že bude po státu požadovat odškodnění. "V tuto chvíli to pro mě ale není priorita číslo jedna. Pro mě je priorita moje dcera, moje rodina. To je pro mě prvořadé, aby se tahle věc vyřešila do zdárného konce. Tohle všechno potom je otázka budoucnosti," doplnil Šnajdr.

Pachatelé ženu unesli v lednu 2014. Šnajdr byl za únos odsouzen společně s Ladislavem Faltýnkem, který dostal pět let vězení, jemu byl trest přerušen ze zdravotních důvodů. Podle Faltýnka se Šnajdr únosu neúčastnil.

Podle tehdejšího obvinění se kromě Šnajdra a Faltýnka na únosu podíleli i další lidé, jejich vina se ale nepodařila dokázat, případně nebyli odhaleni. Pachatelé chtěli po ženě, dceři obchodníka s pohonnými hmotami odsouzeného za daňové úniky, 100 milionů korun. Propustili ji, až když jim slíbila požadované peníze obstarat.

Související

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

Více souvisejících

soudy únos / rukojmí Kroměříž Zlín

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy