Francie držela ve vazbě dalšího českého řidiče, který měl v kamionu migranta

V neděli 17. března byl pro podezření z pašeráctví ve Francii vzat do předběžné vazby další český řidič kamionu. Jednoho migranta ve voze objevila až hlídka se psy přes náhodné prohlídky, oficiální kontrolou řidič chvíli předtím totiž bez problémů prošel, protože měl v pořádku všechny dokumenty a vniknutí černého pasažéra nic nenasvědčovalo. Díky intervenci europoslance Zdechovského (KDU-ČSL), který pro řešení oslovil i českou diplomacii, byl ale řidič už propuštěn a bude dále vyšetřován na svobodě.

„Stavěl jsem naposledy v pátek večer ještě v Belgii, tam jsem si všiml uvolněného plachtoví, proto jsem po dohodě se šéfem kamion otevřel a vše přímo uvnitř kontroloval. Nikoho jsem si nevšiml, zboží bylo nepoškozené, tak jsem vůz zase zavřel a jel do Calais, kde až druhá namátková kontrola běžence objevila. Pes neštěkal, takže celníky buď musela zaujmout česká SPZ nebo si všimli, že vůz neměl plombu, která je prý nově ve Francii povinná pro úplně všechny vozy, nevím. V každém případě mě okamžitě vzali do vazby a vůbec jsem nevěděl, co se mnou bude dál,“ popisuje řidič z Chebu Matouš K.

Díky za poklonu. Je to důkaz, že za naše občany bojujeme. Jsem rád za spolupráci. https://t.co/x34akWu2dG

— Tomáš Petříček (@TPetricek) 18. března 2019

Zdechovského v pondělí ráno o případu informoval zaměstnavatel řidiče, protože od něho kvůli zadržení neměl žádné zprávy. Zdechovský pak obratem zavolal do Calais a kontaktoval i ministra zahraničí Tomáše Petříka, s nímž už spolupracuje na případu Jiřího Sagana, který za údajné pašování bohužel stále sedí ve francouzském vězení a čeká na odvolací soud. Do řešení se tak zapojila i česká diplomacie.

„Pan K. byl teď propuštěn a mohl náklad i odvézt do Británie. Zhruba za tři měsíce jej čeká soud, kam se musí dostavit. Co jsem mluvil s francouzskou policií, tak ho za pašeráka nepovažují a předpokládá se proto jen pokuta a zákaz vstupu do Francie. Řidiči dáme tipy k obhajobě, doporučíme advokáta a ještě se tak pokusíme případnou sankci co nejvíce zmírnit,“ říká Zdechovský, kterého velmi potěšila informace, že řidiči byla poskytnuta kvalitní česká překladatelka: „To je od případu pana Sagana i několika dalších řidičů obrovský posun a mám proto naději, že už si francouzská policie nebude plést Čechy s Čečnou.“

Do Británie už jezdit nebudeme

„Jsme malá firma a do Británie příliš nejezdíme, chtěli jsme jen vypomoci jednomu z partnerů, který nás požádal o pomoc, protože zrovna neměl řidiče ochotného do Británie jet. Teď už se tam budou bát jezdit ale úplně všichni, vniknutí migrantů se prostě nedá 100% zabránit,“ říká dopravce Tomáš Bauer a děkuje Zdechovskému za promptní pomoc a za to, že situaci řidičů dlouhodobě řeší a snaží se dosáhnout systémového zlepšení.

„Chtěl bych apelovat na všechny řidiče, co jezdí do Británie, opravdu je nutné dávat si obrovský pozor a při jakémkoliv podezření okamžitě volat policii, jinak je člověk za pašeráka a jde sedět ani neví jak,“ varuje závěrem zadržený řidič.

Související

Více souvisejících

Francie řidiči Česká republika Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Tomáš Petříček ministerstvo zahraničí kamiony

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 2 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán se v Kyjevě vyslovil pro příměří na Ukrajině

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý během návštěvy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosažení rychlého příměří ve válce s Ruskem s cílem možného urychlení mírových jednání. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potřebuje spravedlivý mír. 

Aktualizováno před 12 minutami

před 44 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Elektrovozy Volkswagen

O elektroauta značky VW není zájem. Fabriky plánují velké propouštění

Elektromobilita představuje významné riziko pro pracovní místa v automobilovém průmyslu, přičemž prodeje elektromobilů v současnosti v Německu zaostávají. Tento trend je obzvláště znepokojivý pro zhruba 1000 zaměstnanců společnosti VW v Sasku, jejichž pracovní pozice jsou nyní ohroženy více než kdy jindy.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Francouzi a Belgičané nabídli dietní podívanou. Rozhodla nešťastná teč pět minut před koncem

Osmifinálový vzájemný zápas Francouzů a Belgičanů nenabídl žádný gólový, ba ani střelecký ohňostroj, čímž tak obě mužstva navázala na trápení ze skupin. Po většinu času první půle se jednalo o posouvání míče ze strany na stranu a od vápna k vápnu, ve druhé půli to byli spíše Francouzi, kteří čím dál více dostávali Belgičany pod tlak. Vše nakonec vyvrcholilo v 85. minutě nešťastně tečovanou střelou střídajícího Kola Muaniho.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Odpálení rakety ATACMS.

Situace na Krymu demonstruje neschopnost Rusů i Američanů chovat se jako zodpovědné velmoci

Situace na Krymském poloostrově jasně demonstruje, jak dvě světové mocnosti zatratily jakoukoli možnost situaci řešit, dokud byl čas. Stojí za tím neschopnost k jakémukoli jednání. Teď se musí Moskva a Washington popasovat s problémem, který si jejich lídři způsobili sami a postupem času ho ještě umocnili. Nenávist ale roste do nepřijatelných mezí a brzy nemusíme mluvit o diplomatických rozmíškách, ale otevřené válce. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Severní Korea tvrdí, že otestovala balistickou raketu schopnou nést 4,5 tunovou hlavici

Severní Korea oznámila, že v pondělí úspěšně vyzkoušela novou balistickou raketu schopnou nést 4,5 tunovou super velkou hlavici, jak uvedla tamní tisková agentura KCNA v úterý.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy