Opilý Kočka mladší zabil sebe i protijedoucího řidiče. Jak to bude s odškodněním?

Rodina řidiče dodávky, který loni v září zemřel po čelní srážce s vozem Jana Kočky mladšího na dálnici D11 na Nymbursku, může žádat odškodné z povinného ručení Kočkova vozu. Pozůstalí mají nárok mimo jiné na odškodnění za duševní útrapy nebo ztrátu na výživném pro vyživované osoby, tedy například děti, zjistila ČTK na dotaz pojišťoven.

Nehoda se stala v noci 28. září. Kočka ve svém terénním Mercedesu najel na D11 na Nymbursku do protisměru, kde se čelně střetl s projíždějícím nákladním autem. Oba řidiči zahynuli na místě. Policie později potvrdila, že Kočka mladší byl při nehodě pod vlivem alkoholu a drog. Státní zástupce upřesnil, že měl Kočka v krvi 3,5 promile alkoholu a malé množství kokainu. Kvůli úmrtí viníka policie případ v únoru odložila, potvrdil policejní mluvčí Zdeněk Chalupa.

"Na nárok poškozených vyřizovaný z povinného ručení nemá vliv, že viník nehody při ní zemřel. Podstatné je, aby se šetřením dalo prokázat, jak k nehodě došlo a na straně kterého vozidla jsou příčiny jejího vzniku," řekl mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Poškození musí nárok uplatnit u pojišťovny, kde měl viník nehody sjednané povinné ručení. Podle zjištění ČTK byl Kočkův Mercedes v době nehody zřejmě pojištěný u Allianz. Mluvčí Allianz Václav Bálek na dotaz uvedl, že nelze sdělovat detaily ke konkrétním případům bez souhlasu pojištěného.

Kromě odškodnění za duševní útrapy spojené se ztrátou blízké osoby a ztrátu na výživném mají pozůstalí nárok například na náklady spojené s pohřbem a třeba zřízením pomníku.

Nárok na odškodnění potvrdila i mluvčí České podnikatelské pojišťovny (ČPP) Renata Čapková. "Odškodnění není vypláceno automaticky, svůj nárok musí pozůstalí u pojišťovny uplatnit. Pokud se tak stane, zahájí pojišťovna šetření dané pojistné události. Výše odškodnění za duševní útrapy se odvíjí od konkrétních okolností daného případu," řekla Čapková.

Mluvčí Allianz Bálek podotkl, že v případech, kdy viník nehody nemá sjednané povinné ručení, mohou se pozůstalí obrátit také na Garanční fond České kanceláře pojistitelů.

Kočka pocházel z rodiny provozovatele Matějské pouti v Praze. Jeho rodina v polovině října zorganizovala v Praze výpravný pohřeb. Po obřadu v kostele Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad následoval smuteční průvod, při kterém ostatky zesnulého převezl kočár tažený koňským spřežením přes Vinohradskou třídu na Olšanské hřbitovy.

Rodina Kočků podobný průvod zorganizovala zhruba před deseti lety pro Václava Kočku mladšího, kterého na křtu knihy bývalého premiéra Jiřího Paroubka zastřelil hoteliér Bohumír Ďuričko (dnes Benedikt Reinhold Diera).

Související

Jan Kočka

Pohřeb Kočky mladšího: Hanlivé cedule na kostele, zastavené tramvaje, zpíval Hůlka

Kostel Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze zaplnili dnes lidé, kteří přišli na pohřeb Jana Kočky mladšího, vnuka provozovatele Matějské pouti Václava Kočky. Muž nedávno zahynul při dopravní nehodě. Po obřadu následoval smuteční průvod, při kterém ostatky zesnulého kočár tažený koňským spřežením převezl Vinohradskou třídou na Olšanské hřbitovy. Kvůli průvodu byla v ulici zhruba na půl hodiny omezena doprava včetně tramvají. Jeho povolení vzbudilo kritiku, vše se dnes ale obešlo bez incidentů.

Více souvisejících

Václav Kočka ml. pojišťovny Dopravní nehody pojišťovna Allianz

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 26 minutami

před 37 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy