Chorvat Boban vyhodil do vzduchu vilu u Nového Jičína. Trest platí, potvrdil NS

Nejvyšší soud odmítl dovolání Chorvata Gorana Bobana proti čtyřletému trestu za pojišťovací podvod a neposkytnutí pomoci. Podle pravomocného verdiktu dal vyhodit do vzduchu svou vilu v Šenově u Nového Jičína. Zemřeli dva lidé, kteří výbuch připravovali.

Nejvyšší soud se dovoláním zabýval od ledna, rozhodl bez veřejného jednání. Dovolání obviněného bylo odmítnuto, sdělila ČTK Karin Kantorová, mluvčí Krajského soudu v Ostravě, který řešil případ jako první instance.

Podnikateli Bobanovi původně hrozilo až osm let vězení. Čtyřletý trest si má odpykat ve věznici s ostrahou, dostal také peněžitý trest půl milionu korun.

Tragédie se odehrála v lednu 2015. Podle obžaloby muži krachovalo manželství i firma a potřeboval peníze. Proto si najal dva krajany, kteří měli z armády zkušenosti s výbušninami. Domluvili se, že ve vile připraví výbuch a on bude po pojišťovně žádat náhradu škody.

Mužům se ale příprava nepovedla. Rozbuška explodovala předčasně a zapříčinila výbuch dvou desetikilových propanbutanových lahví. Exploze zničila stěny několika sklepních místností a způsobila pád části stropu. Oba Chorvati pod sutinami zahynuli.

Jejich těla se našla až po několika měsících. V té době už po nich policie pátrala a nedaleko vily našla auto jednoho z nich. Boban, přestože podle obžaloby věděl, že v sutinách jsou dva lidé, o tom neřekl ani záchranářům. Obžalovaný to popřel, prý netušil, že ve sklepě někdo je.

Způsobenou škodu pojišťovna odhadla na několik milionů korun. Vzhledem k okolnostem peníze nevyplatila.

Goran Boban výbuch Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy