Pět lidí kradlo pohonné hmoty z Čepra, škoda 20 milionů. Soud vynesl tresty

Krajský soud ve Zlíně dnes uložil pěti lidem za krádeže stovek tisíc litrů pohonných hmot ze skladu společnosti Čepro v Loukově na Kroměřížsku nepodmíněné tresty od pěti let a tří měsíců do osmi let a peněžité tresty v celkové výši 5,1 milionu korun. Způsobená škoda přesáhla podle spisu 20 milionů korun, obžalovaní vinu popírali. Hrozilo jim až desetileté vězení. Rozsudek není pravomocný.

Soud se při svém rozhodování opíral mimo jiné o prostorové odposlechy hovorů obžalovaných, písemné poznámky o množství odebraných pohonných hmot nebo záznamy z kamer. "Lze říci, že veškeré důkazy, které byly provedeny, a je jich velké množství, svědčí právě o trestné činnosti a umožňují jediný možný závěr. A to závěr o vině obžalovaných. Pokud se týká trestu, soud de facto částečně převzal závěrečný návrh paní státní zástupkyně," uvedl předseda trestního senátu Radomír Koudela.

Krádeže se podle obžaloby děly v letech 2015 a 2016. Nejvyšší, osmiletý trest, za ně soud uložil tehdejšímu zaměstnanci Čepra Pavlu Pávkovi, který měl podle obžaloby k dispozici důmyslné dálkově ovládané zařízení, jehož prostřednictvím ovlivňoval průtok pohonných hmot ve výdejním zařízení. Vytékalo z něj tak více paliva, než měli zákazníci objednáno a zaplaceno. "Soud se s něčím podobným ještě nesetkal. Zařízení bylo na hranici geniálnosti," řekl Koudela.

Takto podle spisu neoprávněně odebírali pohonné hmoty Marcel Forman a také Blanka, Tomáš a Vladimír Žeravíkovi, kteří údajně upravovali účetnictví své firmy tak, aby přebytky zamaskovali. Forman si dnes vyslechl trest sedmi let a dvou měsíců.

Tomáše Žeravíka poslal soud do vězení na sedm let, Vladimíra Žeravíka na pět let a 11 měsíců a Blanku Žeravíkovou na pět let a tři měsíce. Pětice musí také podle rozsudku uhradit Čepru většinu způsobené škody. Státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová navrhovala pro obžalované nepodmíněné tresty od 5,5 roku do osmi let. Obhájci požadovali zproštění obžaloby.

U Pávka se při domovní prohlídce našel harddisk s obsáhlou dokumentací týkající se skladů v Loukově. Šlo mimo jiné o dokumenty o kabelových trasách nebo silnoproudých a slaboproudých rozvodech. Pávek argumentoval tím, že než začal pracovat ve velíně skladů, byl v Čepru zaměstnán jako hasič - elektrikář. Policie u něj objevila i více než 17 milionů korun v hotovosti. Pávek tvrdil, že peníze získal obchodováním na burze. Podle Koudely však pocházejí z trestné činnosti. Z rozsudku vyplývá, že peníze propadnou státu.

Na možné krádeže upozornilo policii Čepro. V roce 2016 byla v Loukově policejní razie. Výdejní lávky, jejichž prostřednictvím se krádeže údajně děly, zničil loni v září výbuch a následný požár. Firma má dnes ve skladech nainstalovanou technologii odlišnou od té původní.

Rozsudek není pravomocný. Žeravíková se proti němu na místě odvolala, Pávek, Forman, státní zástupkyně i zmocněnkyně Čepra si ponechali lhůtu pro podání případného odvolání. Tomáš a Vladimír Žeravíkovi se dnešního hlavního líčení nezúčastnili.

Související

Ilustrační fotografie.

Čepro je připraveno postavit terminál na zkapalněný plyn

Státní distributor paliv Čepro je v případě potřeby připraven vybudovat terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Hněvicích na Litoměřicku. LNG by se sem mohl dopravovat z Pobaltí vlakem, do budoucna případně také lodí, pokud se vyřeší splavnost dolního Labe. Na konferenci sněmovního hospodářského a bezpečnostního výboru o bezpečnosti v energetice to dnes řekl provozní ředitel a člen představenstva Čepro František Todt.
Agrofert

Policie prověřuje obchody Čepra s Agrofertem za 5 miliard

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) prověřují zakázky, za které státní firma Čepro poslala od roku 2017 zhruba pět miliard korun společnosti Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Informoval o tom dnes server Aktuálně.cz. Čepro na zakázky nevypsalo veřejná výběrová řízení, pochybení ale odmítá. Tvrdí, že stojí mimo zákon o veřejných zakázkách. Agrofert je dodavatelem biosložek, které se přimíchávají do nafty.

Více souvisejících

Čepro krádeže soudy Zlín Čerpací stanice

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy