Požár lesa u Plzně je téměř uhašen, vrtulník dvacetkrát vyprázdnil obří vak s vodou

Hasiči celou noc kontrolovali místo požáru na severním okraji Plzně, kde od pondělního odpoledne hořel Chotíkovský les za sídlištěm Lochotín. Kolem 8:00 se na místě prostřídali. Nyní je tam 13 jednotek. Hasiči do hloubky prolévají vodou lesní hrabanku, aby zlikvidovali všechna skrytá ohniska. Zatím nelze odhadnout, jak dlouho budou v zásahu pokračovat, řekl dnes ČTK mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

"Prostřídají se jednotky a bude se řešit další postup. Občas se požár lokálně objevuje na různých místech, nicméně je lokalizován," shrnul Poncar. Další nové informace zatím nejsou k dispozici.

S ohněm bojovaly v pondělí desítky hasičů ze 16 jednotek, hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Jejich práci komplikovalo i velké množství přihlížejících, kteří se pohybovali po cyklostezkách a pěších trasách v oblíbeném lese pod vrchem Krkavec.

Do akce nasadili hasiči dron městské organizace Správy informačních technologií města Plzně, který pořizoval záběry požáru termokamerou. Sloupec dýmu byl vidět zdálky ze všech stran Plzně. V České republice platí výstraha meteorologů před požáry kvůli suchému a teplému počasí.

Související

Lesní požáry v italském Krasu znovu zasílily, úřady evakuovaly stovky lidí

Lesní požáry v italském Krasu znovu zasílily, úřady evakuovaly stovky lidí

Lesní požáry v italském Krasu, který se nachází u hranic se Slovinskem, se dnes opět výrazně zhoršily. Informují o tom italská média. Kvůli postupujícímu ohni, který začal ohrožovat domy, úřady nechaly evakuovat stovky lidí. Na místě zasahují i hasiči ze sousedního Slovinska, uvedla stanice RAI. Kvůli zhoršení požárů v Itálii se dnes Řím rozhodl stáhnout z Česka své dva hasící letouny Canadair CL-415.
Pátým dnem bojují hasiči s rozsáhlým požárem v Národním parku České Švýcarsko. Rozhovor

Za lesní požáry mohou v drtivé většině lidé, říká odborník. Obnovu by nechal na přírodě

Hasiči se aktuálně potýkají s rozsáhlým požárem v Českém Švýcarsku, v týdnu hořely také lesy na Zlínsku. Přírodní požáry jsou v horkých a suchých letních dnech velkým rizikem pro přírodu, mohou jí ale i prospívat, například pomáhat v přirozené obnově, tvrdí odborník na požární ochranu Martin Valdhans. V rozhovoru pro server EuroZprávy.cz popsal, jaká je šance na samovznícení a proč je těžké s požáry ve volné přírodě bojovat. Podle něj by lidé jako prevenci požárů měli přestat vysazovat nepřirozené smrkové monokultury.

Více souvisejících

požáry lesů v ČR Plzeň Požáry

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy