Jitka Obzinová po deseti letech končí na postu šéfky zpravodajství TV Prima

Dlouholetá ředitelka zpravodajství a publicistiky Primy Jitka Obzinová (55) se rozhodla po deseti letech opustit televizní skupinu. Společnost začne obratem hledat jejího nástupce, který zastřeší i plánovaný zpravodajský projekt CNN Prima News. Prima to dnes oznámila v tiskové zprávě.

"Bylo to nezapomenutelných deset let, které jsem strávila intenzivní prací pro televizi Prima. Po dlouhé úvaze jsem došla k rozhodnutí, že nyní nastal čas se opět věnovat více sama sobě a hledat naplnění i v jiných než pracovních věcech," uvedla Obzinová.

Dočasným vedením redakce bude pověřena šéfeditorka zpravodajství Eliška Čeřovská. Bude přímo podléhat generálnímu řediteli. "Pevně věříme, že se nám podaří v blízké době najít vhodného kandidáta, který se ujme kromě řízení týmu zpravodajství a publicistiky i aktivních příprav našeho nového multiplatformního zpravodajského projektu," uvedl generální ředitel skupiny Prima Marek Singer.

Obzinová postupně prošla ve své profesní dráze všemi třemi hlavními televizními stanicemi, tedy ČT, Novou i Primou. Za její éry televize Prima zavedla novou strukturu zpravodajské hodiny, tzv. Velkých zpráv, která se skládá z hlavních zpráv, diváckých zpráv a končí pořadem Top Star, který se zabývá aktuálním děním v showbyznysu. Do širšího povědomí se dostala v 90. letech jako válečná zpravodajka na Balkáně, kde také natočila několik dokumentárních filmů.

Podíl sledovanosti hlavní zpravodajské relace Primy se podle měření Asociace televizních organizací (ATO) drží ve skupině 15 let a starší dlouhodobě na úrovni kolem 20 procent. Obzinová stála rovněž za konceptem zpravodajského kamionu, který během letních měsíců po tři roky putoval po regionech České republiky.

Podle mediálního experta Jana Potůčka nelze Obzinové upřít zásluhy na profilaci zpravodajství Primy a jednotlivých zpravodajských a publicistických formátů. "Na druhou stranu je třeba připomenout kauzy ne zcela objektivního přístupu k uprchlické krizi a Radou pro rozhlasové a televizní vysílání kritizované nevyvážené předvolební vysílání k loňským prezidentským volbám. Formulace z tiskové zprávy navíc naznačuje, že jde o odchod rychlý, aniž by Prima měla patřičnou náhradu. To je problém zejména kvůli připravovanému projektu CNN Prima News," podotkl.

Kanál CNN Prima News by měl začít vysílat zhruba během jednoho roku. Kontinuální zpravodajství v terestrickém, kabelovém i satelitním vysílání v českém jazyce bude nabízet na základě licence od firmy CNN International Commercial (CNNIC). Obsah bude vytvářet oddělení zpravodajství skupiny Prima. CNN Prima News se stane devátou stanicí v portfoliu skupiny Prima. Konkurovat jí budou stanice ČT24 nebo portál Seznam Zprávy.

Jitka Obzinová TV Prima

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

včera

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

včera

Čech jde v Německu do vězení za krádež šperku, který náležel papeži

Třiapadesátiletého Čecha poslal bavorský soud na dva a půl roku do vězení za krádež pektorálu papeže Benedikta XVI., informoval deník Berchtesgadener Anzeiger. Šperk v podobě kříže na řetízku by se mohl brzy vrátit do kostela v bavorském Traunsteinu.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy