V dvorské zoo se po 30 letech narodila koťata lvů berberských, už mají chuť na maso

V ZOO Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku se po 30 letech narodila mláďata lvů berberských. Narodila se 10. května a chovatelé začali malého samce a samici v minulých dnech pouštět do výběhu. ČTK to dnes řekla mluvčí zoo Andrea Jiroušová. Dvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je v chovu nosorožců či žiraf. Lvů zoo nyní chová celkem osm.

Matkou mláďat se po 106 dnech březosti stala dvouletá samice Khalila. Otcem lvíčat je sedmiletý samec Bart, kterého návštěvníci vídají v safari parku od roku 2014, kdy do Dvora Králové přišel společně s bratrem Napoleonem.

Mláďata se původně narodila tři, ale chovatelé jednoho ze dvou samců utratili. "Chovat více samců pohromadě v rodinné skupině v lidské péči je komplikované a my musíme chov z tohoto důvodu regulovat," řekl vedoucí zoolog Jaroslav Hyjánek.

Uvedl, že skupiny lvů bývají ve volné přírodě tvořeny jedním vůdčím samcem a několika samicemi, které odchovávají koťata. "Jakmile mladí samci dospějí, odcházejí ze skupiny a zakládají si vlastní smečky, případně vyženou stávajícího vůdce skupiny," uvedl zoolog ke složitosti chovu.

Lvice Khalila je prvorodička, což podle chovatelů bývá zejména u šelem vždy trochu riziko. "Přesto porod proběhl hladce a novopečená máma se začala o koťata hned zkušeně starat," uvedl ošetřovatel Radek Hlávka.

Koťata zatím sají pouze mléko od matky, ale ošetřovatelé pozorují i první náznaky zájmu o maso. Dva týdny po porodu koťata vážila asi 2,5 kilogramu, což je standardní váha. Nyní váží přes sedm kilogramů. "Zatím je do venkovního výběhu pouštíme obden v dopoledních hodinách a postupně je učíme, aby si zvykla na nový režim," uvedl Hlávka.

Chovu lvů v zoologických zahradách se podle Hyjánka velmi daří a regulace je jediným způsobem, jak předcházet jejich přemnožení a problémům s jejich dalším umístěním. "Jiným řešením je pak antikoncepce nebo kastrace. Jsme však toho názoru, že je pro zvířata mnohem přirozenější a prospěšnější pro jejich další vývoj pářit se a přivádět na svět nová mláďata," uvedl Hyjánek.

Z osmi ve Dvoře Králové chovaných lvů je šest lvů berberských. Kromě dvou mláďat jsou jimi samice Khalila a Tessy, které jsou sestrami. Do dvorské zoo přišly z německé Zoo Neuwied. Bratři Napoleon a Bart přišli do Dvora Králové z olomoucké zoo. Zoo ještě chová dvě samice afrického lva. Lvi jsou k vidění v areálu a objektech lvího safari. Šelmy však kvůli hierarchii nežijí společně, rozděleny jsou do čtyř skupin.

Zoo patří kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým místem regionu. Loni ji navštívilo 524.000 lidí.

Související

Mládě Jessi. Foto: Lukáš Pavlačík

Zoo Dvůr Králové podrželi dárci, poslali přes 10 milionů

Financování Safari Parku Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku je nyní významně závislé na pomoci od dárců. Zoo od víkendu od zhruba 30.000 drobných přispěvatelů dostala přes deset milionů korun. "To nám stačí na pokrytí provozu na celý duben," řekl dnes ČTK ředitel zoo Přemysl Rabas.
zoo

Zoo v Česku jsou zavřené již ode dneška, ztráty počítají na statisíce až desítky milionů

Zoologické zahrady musely kvůli nově oznámeným vládním opatřením kvůli koronaviru zavřít brány už dnes. Je to pro ně po jarním uzavření podle informací zahrad další finanční rána. Třeba pražská zoo odhaduje další ztráty na desítky milionů korun. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) původně ve čtvrtek médiím oznámil, že zoo budou uzavřeny od pondělí 12. října.

Více souvisejících

zoo dvůr králové nad labem Lvi Zvířata

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy