Na okraji Brd má být velká technoparty, majitelé pozemků se šprajcli

U Přešína na jihu Plzeňsku se měla o víkendu konat technoparty. Na zhruba šest hektarů pozemků na okraji Brd se mělo sjet zhruba 1000 lidí včetně cizinců. Organizátoři se ale nakonec nedohodli s majiteli pozemků a hledají jiné místo.

V lokalitě se pohybují osobní vozidla a kamiony s hudební aparaturou a fanouškové čekají v okolních lesích na výsledek. Organizátoři teď jednají s majiteli ploch nedaleko Spáleného Poříčí. 

"Domlouvají si nějaké místo kolem Spáleného Poříčí. Pokud je tam majitelé pozemků nechají a pronajmou jim to, tak to bude tady (v Plzeňském kraji)," řekla krajská policejní mluvčí Martina Korandová. Podle ní se to musí vyřešit do večera, kdy má akce začít. Policie předpokládá, že nejdéle do 17:00 bude jasno, je v kontaktu s organizátory akce i se starosty v oblasti. Žádný konflikt nebyl.

Policisté zatím jen monitorují situaci a dohlíží na silniční tahy. "Abychom měli přehled, kolik lidí se sem bude sjíždět," řekla. Podle Korandové není zatím v lokalitě moc aut. Pokud by se akce konala, jsou připravené posily. Když ale bude na pozemku majitele, který dá k party souhlas, nebude mít policie důvod odtamtud nikoho vykazovat.

"Nevím o ničem, žádný zvýšený pohyb vozidel ani lidí tu neregistrujeme," uvedl starosta Spáleného Poříčí Jindřich Jindřich. Stejně hovořil také Robert Zelenka, starosta Blovic, v jejichž katastru organizátoři také jednali s majiteli pozemků.

Podle informací ČTK byla akce nahlášená až ve čtvrtek odpoledne a hned poté se přišlo na to, že na loukách, kde chtěli mladí hrát a nocovat, být nemohou. Z místa, kde byli neoprávněně, odjeli, uvedla mluvčí.

"Člověk, který s nimi podepsal smlouvu, do toho zahrnul i cizí pozemky a jejich majitelé se šprajcli, což chápu," řekl Ladislav Jára, starosta Čížkova, pod nějž patří Přešín. Odmítlo pět soukromých majitelů pozemků a nakonec i ten, co smlouvu podepsal. Technoparty se měla konat pod Přešínem směrem na Blovice, kde se říká Na Krahulicích.

"Hledali tedy nové místo, před majiteli pozemků házeli penězi, aby je zlomili. Má tam být přes 800 lidí," uvedl Jára. Některá technika v nákladních vozech na místě zůstala.

Radovan Sochor, spolumajitel nedalekého statku v okolí Železného Újezda (patří také pod Čížkov), se o plánované akci dozvěděl ve čtvrtek večer, kdy tam účastníci začali najíždět. "Celou noc tam strážili policisté a vystěhovávali je odtamtud," uvedl.

"Je bezohledné, že v současném katastrofálním suchu, zejména u nás na jižním Plzeňsku, kdy není pastva pro dobytek, si někdo tohle dovolí," uvedl Sochor. Účastníci by pošlapali veškeré louky, které farmáři sekají na krmení pro dobytek. Dobytek na pastvinách už nemá vinou sucha téměř co spásat. Podle Sochora už jsou některé louky nákladními vozy rozježděné.

Související

Více souvisejících

technoparty Plzeňský kraj Hudba

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

Užitečný idiot, ruská onuce. Morawiecki to schytal za slova pro maďarský týdeník

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy