V Praze se po 85 letech uskuteční světový kongres filozofů

Přibližně 700 filozofů z celého světa příští týden přijede do Prahy na mezinárodní Kongres logiky, metodologie, filozofie vědy a techniky. Bude se konat v prostorách Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Dejvicích.

Odborníci budou debatovat o různých vědních oborech jako etika, matematika či ekologie. Kongres začne v pondělí a potrvá do soboty. Obdobně významná filozofická akce se v Praze naposledy konala před 85 lety, sdělila ČTK Alice Horáčková z Akademie věd ČR.

Na kongres přijede nejen řada předních filozofů z mnoha evropských států, USA či Kanady, ale také z Jižní Ameriky, Asie, Austrálie nebo Afriky. Jde o jedno z vůbec největších setkání filozofů na světě. Koná se pod záštitou mezinárodní unie filozofů s názvem Divize pro logiku, metodologii a filozofii věd a techniky, uskuteční se pošestnácté. Podle Horáčkové hostila Praha srovnatelnou akci naposledy v roce 1934, když byl osmý Mezinárodní filozofický kongres.

Na programu budou příští týden například přednášky k aktuálním celospolečenským tématům, jako je klimatická změna, etika umělé inteligence či přípustnost genových manipulací. Mnoho příspěvků se také bude týkat filozofické a matematické logiky. Vystoupí filozofové, kteří se zaměřují na fyziku, chemii, biologii nebo behaviorální a historické vědy. Přichystáno je čtyřicet tematicky zaměřených sympozií, která organizují přední světové asociace pro logiku a filozofii vědy.

S jednou ze tří hlavních přednášek na kongresu vystoupí americká filozofka Heather Douglasová, která je světovou odbornicí na vztah vědy a demokracie. Zajímá se o odpovědnost vědců, financování vědy a důvěru občanů k vědě. Je členkou Americké asociace pro pokrok ve vědách.

Další dvě plenární přednášky budou mít Joel David Hamkins z univerzity v Oxfordu a Sandra Mitchellová z amerického Pittsburgu. Hamkins je uznávaným odborníkem na matematickou a filozofickou logiku, zejména teorii množin a problematiku nekonečna. Mitchellová publikovala mnoho článků o sociobiologii, biologické složitosti a evoluční biologii. Je bývalou prezidentkou Společnosti pro filozofii vědy.

Hlavním pořadatelem kongresu v Praze je Filozofický ústav Akademie věd ČR. Na pořádání akce jdou peníze z Akademie věd a jejího programu Strategie AV21 i z hlavního města Prahy. Záštitu převzala předsedkyně akademie Eva Zažímalová. Informace ke kongresu jsou také na internetových stránkách http://clmpst2019.flu.cas.cz. Od 11. do 16. srpna na něj naváže partnerská konference Logic Colloquium, kterou každoročně pořádá Asociace pro symbolickou logiku.

Související

Více souvisejících

Praha filozofie ČVUT

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy