Ohrožené a týrané děti se těší na Ježíška. Co je čeká?

Jindřichův Hradec - Vánoční stromeček, kolekce, cukroví, kapr nebo řízek, salát a samozřejmě dárečky, tak budou vypadat tradiční české Vánoce v jediném jihočeském Klokánku Fondu ohrožených dětí. Agenturu Mediafax o tom informovala předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková.

Zařízení určené pro opuštěné, utiskované, týrané či zneužívané a jinak ohrožené děti, které funguje od letošního června, je již zcela zaplněné a opět muselo odmítat další žádosti o umístění dětí. Přesto vánoční svátky vystrojí pracovnice v Klokánku v Jindřichově Hradci, stejně jako v ostatních Klokáncích po České republice, jak nejlépe umí."Samozřejmě z většiny jde o malé děti, které Vánoce milují, těší se na Ježíška, na dárečky, a protože někteří třeba ve svých rodinách příliš radosti a lásky neprožily, snažíme se, abychom jim vytvořili tu nejradostnější atmosféru. Dárků budou mít děti opravdu hodně, a to hlavně díky Stromům splněných přání v obchodních centrech, které nakoupili jejich zákazníci a splnili tak přání všech našich dětí. Budou to pro naše děti, stejně jako pro všechny děti z normálních rodin, ty nejkouzelnější chvíle, které mohou během roku prožít," řekla Vodičková.V jindřichohradeckém Klokánku žije 32 dětí v osmi samostatných bytech, kde funguje stejná péče jako v tradiční rodině. Dvě tety, které se v bytech střídají po týdnu, se snaží dětem zajistit přechodnou rodinnou péči na dobu, dokud se nemohou vrátit domů nebo dokud neodejdou do trvalé náhradní rodiny. "Slavíme Mikuláše, Vánoce, Velikonoce, narozeniny, svátky, Dětský den, zkrátka vše, co se slaví běžně doma. Děti musí mít pocit a musí vědět, že je má někdo rád a že někomu na nich záleží. Proto jsme s našimi kolegy rádi, že můžeme alespoň části dětí, které postrádají zázemí vlastní rodiny, vytvořit v Klokáncích náhradní bezpečný a laskavý domov, dokud to potřebují," podotkla Marie Vodičková.Dodala, že ji potěšil dopis ze Švýcarska, kde zástupci Mezinárodního institutu práv dítěte hodnotí svou nedávnou návštěvu ve třech českých zařízeních Klokánek. "Svědčí to asi o tom, že tento projekt je dobrý a potřebný a že současné snahy o znemožnění fungování Klokánků stejným způsobem a ve stejném rozsahu jako dosud nejsou v zájmu ohrožených dětí. Doufáme, že ministerstvo práce a sociálních věcí svůj současný postoj vůči Klokánkům přehodnotí. Vždyť stále musíme odmítat příjem dětí pro nedostatek kapacity, loni to bylo přes devět set dětí a letos to nebude lepší. Každého, kdo bude mít zájem přesvědčit se, jak fungujeme, rádi v některém z našich zařízení přivítáme," uvedla Vodičková.

Související

Miloš Zeman

Prezident Zeman s dcerou předali klokánkům dar milion korun

Prezident Miloš Zeman a jeho dcera Kateřina předali dnes na Pražském hradě Fondu ohrožených dětí (FOD) pro jeho klokánky milion korun. Symbolický šek převzala šéfka fondu Hana Kupková. Hlava státu přispívá klokánkům pravidelně několik let. Podle Kupkové jim Zeman věnoval od roku 2015 celkem 16,450.000 korun. Klokánky patří mezi zařízení pro okamžitou pomoc dětem v krizové situaci. Fond podle svého webu provozuje těchto zařízení 15, je v nich 322 míst.
Miloš Zeman

Zeman předal klokánkům šek na 1,5 milionu. Při té příležitosti urážel novináře

Prezident Miloš Zeman a jeho dcera Kateřina předali dnes na Pražském hradě Fondu ohrožených dětí (FOD) pro jeho klokánky 1,5 milionu korun. Symbolický šek převzala šéfka fondu Hana Kupková. Podle ní se peníze využijí na uhrazení potřeb dětí, předání se tentokrát uskutečnilo kvůli koronavirové epidemii bez nich. Hlava státu přispívá klokánkům pravidelně několik let.

Více souvisejících

klokánek Vánoce

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy