Každý osmý Čech zasažený meningokokem umírá

Praha - Lidí, kteří nepřežijí meningokokové onemocnění, meziročně přibylo, uvádí Státní zdravotnický ústav s odkazem na nejnovější statistiky. V loňském roce lékaři v Česku zaznamenali 65 případů invazivních meningokokových onemocnění, z toho osm lidí zemřelo.

Celková úmrtnost na tento typ onemocnění tak ve srovnání s předchozím rokem stoupla z 8,9 procenta na 12,3 procenta.Jediným zdrojem nákazy meningokokem je člověk. Nejrizikovější skupinu tvoří malé děti a mladiství mezi 15 až 20 lety. Nejčastěji postihuje osoby, které se doposud těšily velmi dobrému zdravotnímu stavu.Meningokokovému onemocnění typu C mohou lidé předejít očkováním, vakcínu mohou dostat už miminka ve dvou měsících. Proti onemocnění typu B a A v současné době neexistuje žádný typ očkování. V České republice se vyskytují především typy B a C.Právě séroskupina B způsobila minulý rok smrt v 11,1 procenta případů, ovšem lékaři nezaznamenali žádné úmrtí způsobené séroskupinou C.Typy B a C mohou vyvolat invazivní infekci, kdy se onemocnění šíří krví do všech tkání organismu. Uvnitř organismu nachází bakterie velmi příznivé podmínky pro rychlé množení. Prostřednictvím krve se bakterie šíří do ostatních částí těla a ve většině případů napadá ledviny, játra, srdce, plíce i oči.

Související

Ilustrační foto

Vědci objevili lék na zákeřnou meningitidu v lékárně. Už je roky na trhu

Lékaři v České republice ročně evidují desítky případů invazivní meningokokové meningitidy, zhruba desetina pacientů nemoci podlehne. Vědci přitom přišli na to, že lék na tuto zákeřnou nemoc je běžně k dostání. Laboratorní testy na myších prokázaly, že k léčbě mohou posloužit vybraná antipsychotika. Informuje o tom vědecký žurnál Nature Microbiology.

Více souvisejících

meningokok úmrtí

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy