Výroční bitvy u Slavkova se zúčastní 900 nadšenců ve vojenských kostýmech

Slavkov u Brna - Do válečné scény, kterou si milovníci vojenské historie o první prosincové sobotě připomenou slavnou bitvu u Slavkova, se letos zapojí přes 900 nadšenců ve vojenských kostýmech z 11 zemí. Potrvá zhruba 1,5 hodiny a bude v ní také jízda se 60 koňmi a jednotka s 15 děly. ČTK to dnes řekl za organizátory Miroslav Jandora.

Akce připomene 207. výročí od vojenského střetu. Koná se každoročně a vždy má jiný scénář. Nadšenci předvádějí jednotlivé fáze bitvy. Letos představí závěrečnou část rozhodujících bojů na Prateckých výšinách s ústupem rakouských a ruských koaličních jednotek přes Křenovice a Zbýšov na Slavkov a Hodonín. Scéna bude komentovaná. Pořadatelé očekávají kolem 10.000 diváků.

"Příprava akce je také takovou malou bitvou. Kvůli hospodářské krizi je to boj o peníze. Většina sponzorů totiž snížila příspěvky na bitvu až o 50 procent," řekl Jandora.

Rozpočet bitvy se pohybuje kolem dvou milionů korun. Zhruba polovinu získávali organizátoři v minulosti od nejrůznějších státních institucí, zbytek dopláceli soukromí sponzoři.

Diváci za podívanou na bitvu neplatí. Organizátoři sice kvůli potížím s penězi uvažovali o zavedení vstupného, nakonec ale od něj upustí. Zaplatit si lze vyhřívané místo s občerstvením na VIP tribuně, na níž se zatím počítá s 300 místy. Místo stojí od 1000 do 1100 korun. Organizátoři si tímto způsobem alespoň částečně podle Jandory přivydělávají na uhrazení akce.

Vzpomínkové akce na bitvu u Slavkova mají bohatý program. Bojová scéna se koná tradičně u Tvarožné, další akce pak připravuje Slavkov u Brna a obce slavkovského bojiště. Podrobnosti k nim jsou na internetu. Akce končí tradičně první prosincovou neděli pietním aktem na Mohyle míru, která připomíná oběti bitvy.

Bitva u Slavkova patří k nejznámějším vojenským konfliktům, které se odehrály na území Čech a Moravy. Napoleon v ní porazil armády rakouského císaře Františka I. a ruského cara Alexandra I. V bitvě tehdy zahynulo 20.000 vojáků.

Související

Napoleon I. ve své pracovně v Tuilerijském paláci

Napoleonův konec. Památník Mohyla míru připomněl 205 let od bitvy u Waterloo

Asi 250 lidí navštívilo dnes u obce Prace na Brněnsku památník Mohyla míru, kde se konala akce k 205. výročí bitvy u Waterloo. ČTK to řekl vedoucí památníku Petr Bělohoubek. Příchozí se mohli podívat do památníku, připravené byly panoramatické prohlídky a letní kino s filmem Waterloo z roku 1970 režiséra Sergeje Bondarčuka.

Více souvisejících

Mohyla míru

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy