Vondra vyznamenal účastníky třetího odboje

Praha - U příležitosti prvního výročí platnosti zákona o 3. odboji předal v pátek ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) osvědčení dalším 20 účastníkům odboje a odporu proti komunismu. Ministerstvo již ocenilo 223 osob a vyplatilo přes 15 milionů korun.

"My jsme se rozhodli u příležitosti prvního výročí platnosti zákona o 3. odboji udělat slavnostní předání několika dalších ocenění. Vnímáme to především jako velkou splátku dluhu. Napravujeme stav, který se dlouho neřešil. Tohle patří k těm nejhezčím okamžikům mé práce, těm lidem patří velký dík," uvedl ministr Vondra.

Ten také prozradil, že rezort přijal celkem 3714 žádostí a stihl vydat 772 finálních rozhodnutí, což odpovídá 21 procentům všech žádostí.

"Z toho 223 osob bylo oceněno, 424 zamítnuto a 125 zastaveno. Celkem bylo k dnešnímu dni vyplaceno zhruba 15,2 milionu korun přímým účastníkům a 900 tisíc pozůstalým," doplnil Vondra.

Podle něj finální verze zákona, do níž je zapracované i 100tisícové finanční ohodnocení, přinesla ministerstvu i mnoho starostí, právě kvůli penězům se totiž přihlásilo řádově více zájemců, než kteří mají na ohodnocení nárok. "My jsme samozřejmě nuceni velmi pečlivě zkoumat všechny ty žádosti, což přináší zdržení," vysvětlil.

Ministr ocenil mimo jiné Zdeňku Tominovou, která působila jako mluvčí Charty 77, Vladimíra Veita či plukovníka ve výslužbě Aloisovi Haukvicovi.

"Já si toho ocenění samozřejmě považuji. Ne proto, že bych potřebovala ocenění, ale proto, že lidé znovu volí komunisty. KSČM ale tu základní ideologii nezměnila, ponechala si ji. Já nevím, jak lidé mohou věřit komunistům. Oni nemají demokracii v povaze," řekla po svém ocenění Mediafaxu Tominová.

Ta je podle svých slov pyšná na to, s jakými lidmi mohla osvědčení přebrat, mnoho účastníků označila za hrdiny z padesátých let, kteří bojovali proti skutečnému komunistickému teroru.

"Pro mnoho lidí ale to ocenění přišlo pozdě, myslím, že správný čas byl maximálně do roku 1993," dodala.

"Necítím se ještě moc poctěn, ještě mi to totiž nedochází. Ale je to pěkný pocit a podobné akce určitě mají smysl," přidal se Vladimír Veit.

Ocenění získali odznak, památeční diplom a 100 tisíc korun, pokud šlo o přímé účastníky. Pozůstalé manželky dostanou 50 tisíc korun.

"My děláme maximum. Některé případy jsou složité, ale skutečně se snažíme. Nikdy jsem ještě nezažil takovou spolupráci se všemi složkami, s nimiž jsme v kontaktu. Je to velice nadstandardní," doplnil náměstek ministra obrany pro personalistiku Michael Hrbata.

Vondra v pátek ocenil nejvíce lidí za protikomunistický odboj z padesátých let. Zákon o 3. odboji začal platit loni 17. listopadu. Hlasovali pro něj zástupci všech parlamentních stran kromě komunistů.

Související

Ministerstvo obrany

NKÚ: Česko není připraveno na krize a mimořádné události, obrana neumí účinně využívat peníze

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za loňský rok varuje, že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události. Podle NKÚ odpovědné instituce podcenily mnohé události, včetně pandemie covidu-19, a nedostatečně se z nich poučily. Často jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků, což může vést k vážným škodám, plýtvání penězi a ohrožení zdraví obyvatel.

Více souvisejících

ministerstvo obrany třetí odboj Alexandr Vondra

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 43 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu se převrhl traktor s vlečkou. 30 zraněných, 10 lidí bojuje o život

Ve středu došlo poblíž města Kandern na jihozápadě Německa k převrácení traktorem tažené vlečky, přičemž přibližně 30 lidí utrpělo zranění. Stav deseti z nich je vážný, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy