Franz ostře: Zeman mě využil. Svým voličům jsem ho nikdy nedoporučil!

Praha - Hudební skladatel a vyřazený prezidentský kandidát Vladimír Franz se ohradil proti tomu, že ho Miloš Zeman využil ve své inzertní kampani před finále přímé volby prezidenta. Svým voličům prý Zemana nedoporučil, pouze řekl, že osobně mu dá svůj hlas. Franz to dnes řekl serveru lidovky.cz.

"Je před námi druhé kolo prezidentské volby, ve kterém mám jako občan na výběr mezi prasečí a ptačí chřipkou. Vybral jsem si tedy chřipku prasečí. Jde ovšem o mou ryze osobní volbu, nikoho tím nechci k čemukoliv nabádat," uvedl Franz ve čtvrtek.

Podle dnešního Franzova vyjádření to ale neznamená, že slíbil Zemanovi podporu. Ten podle něj s jeho výrokem manipuluje. "Z mé strany z něj nevyplývaly žádné závazky. Ani svým voličům jsem nikoho nedoporučil," řekl Franz. Nelíbí se mu prý navíc, že se objevil v Zemanově inzerci vedle Fischera, kterého si prý "naprosto neváží a proti kterému bojoval". "Z mého osobního rozhodnutí se stala součást kampaně," dodal.

Vladimír Franz získal 7 procent hlasů a obsadil pátou pozici. Potetovanému umělci se povedlo sesbírat hlasy především od lidí, kteří jsou znechuceni současnou i minulou politickou reprezentací. Převážná část jeho voličů byla z řad mladší generace.

Když Vladimír Franz podpořil v prohlášení pro Týden.cz Miloše Zemana jako čitelnějšího kandidáta, vypukla v táboře jeho podporovatelů vzpoura. Kritici potetovanému umělci vyčítají především zradu myšlenek, které v předvolebním boji zastávali.

Michal Jelínek mu například vzkazuje: "Hluboce lituji svého vyhozeného hlasu někomu tak bezpáteřnímu jako je pan Franz! V mých očích je jen další bezpáteřní krysou, dalším slizem, který si nechal zaplatit za názorový kolotoč!"

Související

Jiří Drahoš, senátor

Drahoš neuspěl s ústavní stížností, žalobci podle něj neřešili hoaxy

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost senátora Jiřího Drahoše. Někdejší prezidentský kandidát kritizoval postup státního zastupitelství, které se podle něj dostatečně nezabývalo trestním oznámením kvůli hoaxům, tedy nepravdivým zprávám šířeným na internetu. Drahoš se dovolával práva na účinné vyšetřování. Soud ale jeho stížnost odmítl jako zjevně neopodstatněnou.
Petr Pavel (vpravo)

Generál Pavel hodnotí reakci státu na pandemii. Objede celou zemi

Bývalý náčelník Generálního štábu a armádní generál ve výslužbě Petr Pavel se s týmem expertů vydal do českých regionů, kde zamýšlí diskutovat o epidemii koronaviru a s ní souvisejících karanténních opatření, a to jak se zdravotníky, tak i zástupci veřejného a soukromého sektoru.

Více souvisejících

prezidentská kampaň prezident čr Vladimír Franz

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy