Praha je v pohotovosti. Blíží se povodňová vlna!

Praha - Vltava dosáhne v Praze ve čtvrtek odpoledne prvního stupně povodňové aktivity, očekává to Povodí Vltavy. Po poledni se tak zavřou protipovodňová vrata na Čertovce a vyklízejí se náplavky v některých pražských částech, uvedl magistrát.

Hladina Vltavy v Malé Chuchli dosáhla ve čtvrtek okolo poledne 1. stupně povodňové aktivity.

"V souvislosti s preventivními protipovodňovými opatřeními stanovenými pro tuto situaci jsou vyklízeny náplavky na území Prahy 1, 2 a 5. Magistrát vyzývá řidiče a vlastníky vozidel, která zde parkují, aby je odstranili. Vozidla, která zde zůstanou, budou odtažena," upozornila mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová.

Auta se budou odtahovat na parkoviště Těšnov, Kotlářka a Lublaňská. Odtahy se budou prováděny bezplatně.

Dalším opatřením bude také zavření protipovodňových vrat na Čertovce. Podle Králové je Povodí Vltavy bude uzavírat pravděpodobně po poledni.

"Jedná se o preventivní opatření, magistrát i všechny dotčené orgány a organizace situaci monitorují," dodala mluvčí s tím, že o dalším vývoji budou veřejnost informovat.

Veškerý lodní provoz bude v centru Prahy od čtvrtečního večera kvůli vysokému průtoku řeky Vltavy zastaven. Hasiči a zaměstnanci technických služeb budou do čtvrtečního večera stavět protipovodňové hráze na třech místech. Proti vodě bude chráněn podchod k loděnici na Zbraslavi, okolí hotelu Four Season a Divadelní ulice.

Magistrát také kvůli zvýšenému průtoku vody na Vltavě uzavře loď Hermes, která slouží jako ubytovna pro bezdomovce. Své dosavadní stanoviště u Štefánikova mostu loď dnes opustí, bude odtažena do přístaviště Smíchov.

O uzavření ubytovny pro bezdomovce byly informovány ostatní organizacemi poskytující služby lidem bez přístřeší. Pokud by se v následujících dnech zhoršilo počasí, počítá Praha s tím, že by pro bezdomovce postavila jeden vyhřívaný stan.

Související

Více souvisejících

Praha Povodně magistrát

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Aktualizováno před 23 minutami

Aktualizováno před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy