Velikonoce jsou chladnější, než byly Vánoce

Praha - O šest stupňů nižší teploty jsou o letošních Velikonocích, než při posledních Vánocích. . O posledním Štědrém dnu dosáhly teploty ve středních a jihozápadních Čechách až na 13 stupňů C nad nulou, na Boží hod i na Štěpána pak v Praze naměřili nejvyšší teplotu ještě plus devět stupňů C, řekl meteorolog Martin Štros.

„Oproti tomu nyní jsme na Bílou sobotu zaznamenali v hlavním městě jen +6 °C, Velikonoční neděle přinesla maxima pouze do 3 °C a v pondělí to zřejmě bude zhruba stejné. Ač se to nezdá, tak stav, kdy byly velikonoční svátky chladnější než ty vánoční, se už v minulosti stal vícekrát. Před pěti lety to ale bylo podobné," dodal Štros.

Letos ale podle něj překvapuje, jak výrazný je teplotní rozdíl ve prospěch Vánoc. Platí to však jen pro Čechy, protože na Moravě byly uplynulé Vánoce mnohem chladnější a třeba v Brně je zažili i na sněhu, stejně jako nyní Velikonoce. "Před pěti lety, v roce 2008, se svátky jara odehrály ještě o týden dřív než nyní a celé přinesly maximální denní teploty jen kolem nuly nebo i slabě pod ní, bylo tedy ještě o něco chladněji než máme v těchto dnech," vysvětlil meteorolog.

Velikonoce jsou díky proměnlivosti termínu z hlediska počasí hodně variabilní svátky. Pokud připadnou do poslední třetiny března, mohou při dobré souhře okolností přinést ještě spousty sněhu a celodenní teploty slabě pod bodem mrazu. "Pokud se ovšem odehrávají ve druhé polovině dubna, může při nich být naměřeno i letních 25 °C, což se v podstatě vyplnilo v roce 2011. Letos jsme zase blízko k té zimě, ale příští rok budou Velikonoce až kolem 20. dubna, takže se snad opět dočkáme nějaké teplejší variant," pokračoval Štros.

Kdo chce jet za teplem, musel by jet za pyramidami do vnitrozemí Egypta, kde je kolem pětatřiceti stupňů. "Velice teplo, aspoň ve srovnání s naší realitou, mají nyní jen o pár stovek kilometrů jižně v Srbsku, kde o víkendu teploty dosáhly až na 23 °C. V Řecku zaznamenali až 25 °C," ukončil meteorolog.

Související

Více souvisejících

Počasí Velikonoce

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 24 minutami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení třetiny hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 33 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policisté objasnili případ zmizelé ženy. Její mrtvé tělo u sebe doma skrýval přítel

Pražským kriminalistům se podařilo objasnit případ zmizelé mladé ženy. Její mrtvé tělo u sebe doma skrýval její bývalý přítel. Dvaadvacetiletému muži nyní za vraždu hrozí až dvacet let vězení.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy