Inspekce zasahuje: Prodejna byla plná výkalů. Podívejte se kde

Praha - Prodejna potravin Radek Petr v Nové Vsi na Mělnicku nepotěšila Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI). A nepotěší ani majitele prodejny, inspektoři v ní našli mrtvou myš a výkaly hlodavců a obchod ihned zavřeli.

Provozovatel prodejny navíc nebyl schopen ukázat inspektorům potvrzení o deratizaci. "SZPI konstatovala, že opatření pro regulaci škůdců jsou zcela nedostatečná," řekl v úterý mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Inspekce nařídila, aby se kromě nápisu "zavřeno" na vstupních dveřích objevili v prodejně také odborní deratizátoři, navíc provozovatel musí uklidit zázemí, prodejní plochy a regály. Nevyhne se zřejmě pokutě.

Jde tak už o letošní šestou prodejnu, kterou museli inspektoři zavřít. První případ problémů s hlodavci řešila inspekce 9. ledna, a to v obci s příznačným názvem Hrabišín na Olomoucku. Tam inspektoři zajistili značné množství myších exkrementů na podlaze prodejny a pod prodejními pulty. Myší trus se nacházel i přímo mezi potravinami ve skladu provozovny. Kromě toho prodejna prodávala potraviny s prošlým datem použitelnosti. Provozovatel přivolal specializovanou firmu, která provedla deratizaci prodejny i skladových prostor. Po odstranění závad mohla být prodejna opět otevřena.

Další útok hlodavců řešila inspekce v polovině března. Inspektoři uzavřeli prostory Pekařství Ječmínek ve vestibulu stanice metra Luka na trase B v Praze 5. Tam stopy po hlodavcích našla kontrola kromě vnitřku i mezi potravinami v zázemí, uvnitř chladící vitríny s nebalenými cukrářskými a lahůdkářskými výrobky, na prodejním stojanu s preclíky, na chladících a mrazících zařízeních, v krabičce s čajovými sáčky a v přepravce se starším pečivem.

Inspektoři uzavřeli obchod do té doby, než provozovatel MIMO Bohemia s.r.o. problémy odstraní. Ten však bez povolení prodejnu otevřel hned druhý den, bylo s ním tedy zahájeno správní řízení.

Hned dva případy porušení hygienických pravidel řešila inspekce 19. března. Nejdříve uzavřela prodejnu společnosti Penny Market v Domažlicích. Tam byly problémy s myšími exkrementy, které kontrola zaznamenala v regálech s cukrářskými výrobky a polotovary. Provozovatel však všechno napravil a tak mohla být prodejna otevřena ještě ten samý den.

Stejný den zamkli dveře inspektoři také v prodejně Petr Kořínek v Prostějově. Opět se zde objevily myší exkrementy, a to ve všech prostorách včetně regálů s nebaleným pečivem. Prodejnu její provozovatel otevřel až po dvou dnech.

Pátý případ se stal 9. dubna v dalším obchodě společnosti Penny Market, tentokrát v Karlových Varech. Na vině byli opět hlodavci. Myší trus se opět objevil po celé prodejně. Společnost však ještě ten samý den ve spolupráci se specializovanou firmou zajistila řádnou deratizaci a inspekce tak mohla obchod znovu nechat otevřít.

Související

Více souvisejících

inspekce Obchody

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 46 minutami

Aktualizováno před 54 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy