Müllerová má problém! Chystají se na ní postižení

Praha - Rada postižených se chystá 7. května protestovat před ministerstvem práce proti sKartám, které slouží i jako průkaz pro handicapované. Na svém happeningu bude předávat běžné průkazky ZTP/P, které lidé s postižením měli.

"Budeme předávat normální průkazy ZTP a chceme paní ministryni předat velký průkaz ZTP, protože to je pro nás průkaz, kterým se identifikujeme jako osoby se zdravotním postižením, a ne žádná sKarta," uvedl Krása.

Rada kritizuje systém sKaret od počátku a žádá jeho zrušení. Vadí jí třeba to, že spořitelna má přístup k osobním údajům příjemců podpor a příspěvků. Nesouhlasí i s tím, aby za posílání dávek poštou lidé platili. 

Národní rada zdravotně postižených ovšem přistoupila i na daleko ráznější způsob protestu proti sKartám. Podává žalobu na ministerstvo práce a Českou spořitelnu, která systém sKaret provozuje, píše Aktualne.cz.

Podle Rady je smlouva o sKartách nezákonná. Žádají soud, aby uznal smlouvu jako neplatnou. NRZP se tak přidala k žalobě jedné z příjemkyň příspěvků od státu. Ta místo složenky, kterou preferovala, obdržela sKartu s osobními údaji, s nimiž nedala souhlas.

Podle právničky NRZP klientům sKarta přivodila nemajetkovou újmu z hlediska ochrany osobních údajů. Došlo dle ní i k majetkové újmě, neboť lidé museli vynaložit na pořízení a převzetí sKarty peníze, ač se "nejedná o závratnou částku". Rada proto nevylučuje, že se lidé budou domáhat náhrady škody.

Pakliže smlouva bude uznána za neplatnou, může však náhradu škody po státu nárokovat i Česká spořitelna.

Související

Ilustrační foto

Müllerová vyrazila úředníka: Zpackal zákon a bokem si přivydělával

Praha - Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) odvolala z funkce ředitele odboru rodiny na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV] Miloslava Macelu. Macela je autorem novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která měla dostat děti z ústavů do pěstounských rodin.

Více souvisejících

Ludmila Müllerová sociální karta invalidé

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy