Medvíďata z brněnské zoo dostala jména Kometa a Nanuk

Brno - Hlasování veřejnosti o jménech bylo ukončeno v den, kdy lední medvíďata oslavila pět měsíců života, tedy 24. dubna ve 12:00. Jednoznačně zvítězilo jméno pro samičku – Kometa. Velmi dramatický boj svedla v posledních dvou týdnech jména pro samečka Rondo a Nanuk. Nakonec jen o několik stovek hlasů vyhrál Nanuk.

Hlasování probíhalo od 1. března na webových stránkách Zoo Brno a HC Kometa Brno. Na obou webech se za 54 dnů nasbíralo neuvěřitelných 107 tisíc hlasů. Na prvním místě s 37 tisíci hlasy byla Kometa, na druhém místě s 24 tisíci hlasy Nanuk, na třetím s 22 tisíci Rondo a čtvrté místo obsadila Bella.

V sobotu 27. dubna v 11:00 proběhnou v zahradě slavnostní křtiny, medvíďata pokřtí primátor Statutárního města Brna Roman Onderka a ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša a v programu vystoupí Alena Antalová, Ivana Vaňková a Hana Holišová. Nebudou chybět ani zástupci adoptivních rodičů HC Kometa Brno. Součástí křtin bude také historicky první komentované krmení ledních medvědů. Tato premiéra bude mít slavností ráz, za účasti vzácných hostů a se speciálním dortem. Od příštího týdne bude komentované krmení zařazeno do rozpisu, a to pondělí, pátek, sobota a neděle, vždy v 11:00.

Ledním medvíďatům se daří dobře, stále obratněji se pohybují po výběhu a příští týden budou přeočkována a zvážena. Od 16. března, kdy Cora mláďata vyvedla z porodního boxu, je vidělo téměř 27 tisíc návštěvníků a na webových stránkách sleduje on-line přenos z výběhu ledních medvědů v průměru 4 000 lidí za den.

Související

Žirafy, ilustrační fotografie

Zoo Brno přišla o svou nejstarší žirafu

Zoo Brno přišla o nejstarší žirafu. Jednadvacetiletou Janette museli utratit poté, co začala mít zdravotní problémy. Zoologická zahrada o tom informovala na sociální síti. 
Brněnská zoo zahrada má v plánu zmodernizovat současný vstup

Zoo Brno se dočká nového vstupu. Přibydou parkovací místa i zázemí pro návštěvníky

Brněnská zoologická zahrada má v plánu modernizovat současný vstup. Ten nevyhovuje zejména kvůli nedostatku parkovacích míst i prostoru pro pěší. Vedení ZOO už více než 20 let usiluje o výstavbu nového vchodu v brněnských Kníničkách, proces je ale komplikovaný, proto se rozhodlo alespoň pro úpravu toho stávajícího. Rekonstrukce by měla být hotová do dvou let.

Více souvisejících

ZOO Brno Medvědi

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy