Exploze v centru Prahy! Zasypaní lidé pod troskami. 40 zraněných

Praha - UVNITŘ VIDEO - Při dopoledním výbuchu v domě v centru Prahy byly zraněny čtyři desítky lidí, většina z nich lehce. Příčinou exploze v Divadelní ulici byl podle vedení Prahy únik plynu. Výbuch poškodil i okolní domy. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) nešlo o teroristický útok. Nikdo není pohřešován, záchranáři ale sutiny dál prohledávají, žádného mrtvého zatím neobjevili. Co do počtu zraněných jde o nejničivější explozi v České republice za poslední roky.

Zdroj: YouTube

"Výbuch plynu v domě na rohu Divadelní a Krocínovy ulice nám byl hlášený čtyři minuty před desátou hodinou. Uvnitř domu se propadly stropy. Dům stojí, ale je vážně poškozen," hlásí z místa na dotaz z mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Psali jsme:
OBRAZEM: Mohutná exploze otřásla Prahou
 

Podle Hulana jde o dům s komerčním využitím. Budova, ve které zřejmě vybuchl plyn, patří státnímu podniku Řízení letového provozu (ŘLP). ŘLP toto bývalé administrativní centrum opustilo na konci 90. let a nyní budovu pronajímá jiným firmám, uvedl mluvčí organizace Richard Klíma s tím, že na bezpečnost provozu ve vzdušném prostoru nemůže mít dnešní událost vliv.Pořídili jste fotografie z místa neštěstí? Posílejte je na press@eurozpravy.cz a staňte se součástí zpravodajství. Děkujeme

Podle reportérky Novinek k výbuchu došlo v druhém patře domu. Okolní okna jsou vybitá, namístě je několik sanitních vozů, hasiči a policisté. Tlaková vlna byla tak mohutná, že rozbila skla až na budově Nové scény národního divadla. Poškozeno je i několik oken na staré budově Národního divadla.

Pracovníci Pražské plynárenské neprováděli žádné zásahy do plynovodů v oblasti v centru Prahy, kde dnes dopoledne došlo k výbuchu. ČTK to řekl mluvčí společnosti Miroslav Vránek. Pražská plynárenská podle něj zatím příčinu neštěstí nezná, bude to předmětem vyšetřování policie a hasičů.

Poškozený dům právě zajišťují pracovníci Metrostavu. "Máme s hlavním městem smlouvu o zásahu při krizových situacích. V souvislosti s tím nás krizový štáb požádal o zásah. Zhruba o půl jedenácté jsme proto na místo přivezli takzvané stojny a další zabezpečení, které slouží k provizornímu zajištění," uvedl Polák. "Další práce pak už zajišťuje vlastník budovy," dodal.

Na místo exploze dorazil také pražský primátor Bohuslav Svoboda. „Byla tady zvýšená koncentrace plynu, což limitovalo veškeré činnosti. Nemohli kvůli tomu pustit do domu ani psy. Předpokládáme, že zhruba tři lidi by mohli být zasypaní. Čekáme na uzavření všech přívodu plynu," řekl Českému rozhlasu.

"Plynaři uzavřeli plyn v 19 objektech, již by neměl unikat. Psi zatím žádnou zavalenou osobu neoznačili, je ale možné, že jim v tom brání zbytkový plyn, který neustále odvětráváme. Evakuováno bylo 220 osob, ošetřeno prozatím bylo 55 lidí," řekla Novinkám mluvčí hasičů Pavlína Adamcová.

Plynaři už do domu, kde došlo k explozi, pustili záchranáře. Ti dovnitř nemohli kvůli hrozbě další exploze. Sutiny už prohledávají speciálně vycvičení psi. Podle ředitele záchranné služby Zdeňka Schwarze mohou být na místě tři až čtyři mrtví. Schwarz uvedl že v sutinách se neozývá žádné volání o pomoc ani sténání. "Psi už několikrát označili jedno konkrétní místo," dodal.

V místě je stále silně cítit plyn, píšou Novinky.cz. Ředitel pražských hasičů řekl, že plyn může být natažený v kanálech, a stále tak existuje riziko dalšího výbuchu.

"Jeden muž byl v motolské nemocnici přijat se středně těžkým zraněním pánve, břicha a zlomenou nohou, další muž se nadýchal kouře a dvě ženy jsme přijali s lehkým zraněním," informovala mluvčí nemocnice v Motole Pavlína Danková.

"V naší nemocnici jsme ošetřili devět lehce zraněných. Vážnější zranění jsou převážena do bližších nemocnic," řekla mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová.

Původní informace také uváděla, že na místo míří záchranářský Golem, ten se tam ale nedostal. Pražští záchranáři mají nejvyšší pohotovost. Kladenští hasiči do Prahy krátce před 11. hodinou poslali kontejner technické pomoci, zatím jako zálohu na stanici HZS v Praze-Holešovicích.

Budova fakulty sociálních věd, která sídlí vedle postiženého domu, je podle mluvčího Univerzity Karlovy Václava Hájka evakuovaná a uzavřená. Několik lidí pořezaly střepy z vyražených oken, uvedl Hájek. Evakuovaná je též budova Akademie věd.

"Jeden z hasičů, se kterým jsem mluvil, říkal, že podle jeho mínění mohl plyn unikat i skrze kanály," řekl děkan fakulty.

"Byla hrozná panika, lidi padli na zem, pak zmateně vybíhali. Jeden člověk zakopl, další čtyři přes něj přeběhli. Policisté nás odháněli, že hrozí další výbuch, ale lidi popošli o pět metrů a koukali dál," popsala studentka Jana, co se dělo bezprostředně po výbuchu a dodala, že viděla, jak tlaková vlna jednomu z přistavených vozů odtrhla střechu.

"Byla to strašná rána," řekl ČTK novinář Miloš Čermák, který právě učil na fakultě sociálních věd, a stal se tak nepřímým svědkem události. Učebna, ve které se nacházel, měla sice okna na druhou stranu, přesto prý byl výbuch ohlušující. Exploze roztříštila budovám okna a někde i dveře, domy podle něj začali okamžitě evakuovat hasiči i policie. Na fakultě byla přerušena výuka.

Rozbitá okna byla také v Bartolomějské ulici i v ulici Karolíny Světlé, píšou Novinky.cz. Svědci hovoří o tom, že výbuch byl slyšitelný i v kancelářích přes Vltavu. Na místo výbuchu dorazili také psovodi městské policie spolu se 61 strážníky.

Kvůli výbuchu byly odkloněny tramvaje číslo 6, 9 a 22, které běžně jezdí po Národní třídě, a to přes Karlovo a Palackého náměstí na Anděl a zpět do svých tras. Změna trasy se týká také linek 17 a 18, které jezdí po Smetanově nábřeží, odvedeny byly přes Palackého a Karlovo náměstí na Václavské náměstí a zpět do svých tras. Českému rozhlasu to potvrdil mluvčí pražského Dopravního podniku Petr Vorlíček.

Uzavírka centra způsobila v hlavním mestě dopravní kolaps. Kolony jsou na všech většiích tazích, které centrem města procházejí.

Dnešní výbuch v centru Prahy s několika desítkami zraněných se stal hlavní zprávou mnohých světových médií. Na internetových stránkách CNN a Sky News se zpráva o neštěstí záhy objevila jako takzvaná žhavá aktualita. BBC zvolila titulek "Mocný výbuch otřásl Prahou". Píše o ohromném výbuchy, který zranil 40 lidí, z toho čtyři velmi vážně. Primátor Svoboda novinářům řekl, že jsou tři lidé stále uvězněni pod troskami, píše britský server.

Související

Výbuch plynu v Praze 29. 4. 2013

Viník exploze u Národního divadla dopaden, trest nepadne. Proč? +VIDEO

Praha - Za loňský výbuch plynu v pražské Divadelní ulici nebude nikdo potrestán. Způsobilo jej porušení technických norem v 70. letech minulého století. Viník, stavbyvedoucí bývalého podniku Středočeské plynárny, již před delší dobou zemřel. ČTK to dnes řekl policejní vyšetřovatel požárů a výbuchů na území hlavního města Petr Jirout. Dodal, že škodu způsobenou explozí policie vyčíslila na 275 milionů korun.
Výbuch plynu v Praze 29. 4. 2013

VIDEO: Nové unikátní záběry výbuchu v centru Prahy! Sledujte

Praha - Policie už má jasno v tom, co bylo důvodem výbuchu poblíž Národního divadla, který si vyžádal desítky zraněných. Na vině byl únik plynu z potrubí, které leží v zemi jen několik metrů před nejvíce zasaženým domem. Podívejte se na nejnovější záběry exploze, které nyní zveřejnila policie.

Více souvisejících

Výbuch v Praze 29.4.2013 výbuch

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 4 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy