Ničivý výbuch v centru Prahy má pokračování: Kdo půjde sedět?

Praha - Pondělní výbuch domu v centru Prahy vyšetřuje policie. Podle policejního mluvčího Jana Daňka zatím není jasné, jestli byl spáchán trestný čin. Mohlo se jednat o nešťastnou náhodu. Při výbuchu byly zraněny desítky lidí.

Policie čeká, až bude z místa odklizena suť. Teprve poté začne ohledání. "Nemůžeme říci, že případ šetříme pro nějaký trestní čin. Žádný trestný čin se ani stát nemusel, mohla to být nešťastná náhoda," řekl ČTK Daněk.

Auto Pražské plynárenské s detekční technikou projíždělo 21. dubna přímo Divadelní ulicí. Podle mluvčího Pražské plynárenské Vránka ale žádný únik plynu z podzemních plynovodů ale nezaznamenalo.

Podle městského statika Petra Macháně nebyly detonací narušeny okolní budovy. O porušení statiky se tak mluví pouze v případě Divadelní 5. Po propadu prvního a druhého podlaží se jedna zeď budovy nachýlila. Ta je právě teď zpevňována.

Macháň mluví o velkém štěstí, protože ten výbuch byl natolik silný, že mohlo dojít k většímu poničení. Památkově chráněnou budovu zachránilo zejména to, že nebyla podsklepena, a dále to, že je velice solidní konstituce. Výbuch proto nebyl tak ničivý jako například před několika lety na Arbesově náměstí. Tam se propadlo dokonce několik pater, přesto se ten dům podařilo zachránit, píše rozhlas.cz

Podle statika je proto vysoce pravděpodobné, že nebude třeba demolovat ani tento dům a podaří se ho zachránit.

Policisté ode dneška lidem zároveň nabízí pomoc při dokumentování materiálních škod. Pokud mají lidé kvůli výbuchu poškozené auto, byt nebo jiný majetek, mohou se obrátit na oddělení policie v Bartolomějské ulici 14 nebo na telefonní číslo 974 851 700. Policie zajistí ohledání poškozeného majetku a další úkony. Po zadokumentování škody, jejím vyčíslení a výsleších dostanou lidé od policie potvrzení pro pojišťovny.

"Už nyní je jasné, že škody budou několikanásobně vyšší, než se zdálo podle pondělního odhadu. Ten hovořil o deseti milionech korun," řekl ČTK mluvčí Generali Jiří Cívka. K přesnějšímu určení rozsahu poškození a možnosti oprav bude přizván statik. Jen tyto škody dosáhnou nejméně 20 až 30 milionů korun, dodal.

Dalších zhruba pět milionů mohou představovat škody vyplývající z ušlého nájemného. Vznikly také škody na zdraví a majetku nájemníků, kolemjdoucích či obyvatel okolních domů, na okolních budovách nebo zaparkovaných vozidlech. Ty lze podle Cívky předběžně odhadnout na deset milionů korun.

Škody evidují i další pojišťovny. Česká pojišťovna registruje zatím několik škod. Ty byly nahlášeny z majetkového podnikatelského pojištění. "Odhad škod je v tuto chvíli v řádech stovek tisíc korun," podotkl mluvčí ČP Jan Marek.

Kooperativa škody na budově, ve které došlo k výbuchu, a na poškozených budovách v okolí zatím vyčíslila na více než devět milionů Kč. 

Co do počtu zraněných jde o nejničivější explozi v ČR za poslední roky. Většina lidí bylo po ošetření v pražských nemocnicích propuštěna do domácího léčení.

Zpráva o explozi v Praze obletěla celý svět. Pracovník anglického vysílání Českého rozhlasu Rob Cameron na facebooku poukázal na nespravedlnost, spočívající v tom, že před několika dny bylo usmrceno několik lidí výbuchem plynu ve francouzském městě Reims a do amerických zpráv se to nedostalo.

Jiní poukazují na to, že v Rusku vybuchuje plyn v domech skoro jednou každý měsíc a ať to lidi usmrtí nebo ne, do mezinárodních zpráv se to taky nedostane, píšou blisty.cz.

V případě výbuchu plynu v Divadelní ulici, který zjevně neměl naprosto žádný mezinárodní význam, hrála pravděpodobně roli blízkost s nedávným atentátem v Bostonu, takže si editoři nemohli být jisti, zda nejde o "teroristický" čin (ještě v úterý ráno otiskla Mladá fronta na titulní straně bulvární titulek "Výbuch..." - aniž by uvedla, že vybuchl plyn), pak také skutečnost, že byly velmi rychle publikovány obrázky z Divadelní ulice po výbuchu na Twitteru, a zřejmě i to, že si Američané pletou Česko s Čečenskem, uzavíra server blisty.cz.

Související

Výbuch plynu v Praze 29. 4. 2013

Viník exploze u Národního divadla dopaden, trest nepadne. Proč? +VIDEO

Praha - Za loňský výbuch plynu v pražské Divadelní ulici nebude nikdo potrestán. Způsobilo jej porušení technických norem v 70. letech minulého století. Viník, stavbyvedoucí bývalého podniku Středočeské plynárny, již před delší dobou zemřel. ČTK to dnes řekl policejní vyšetřovatel požárů a výbuchů na území hlavního města Petr Jirout. Dodal, že škodu způsobenou explozí policie vyčíslila na 275 milionů korun.
Výbuch plynu v Praze 29. 4. 2013

VIDEO: Nové unikátní záběry výbuchu v centru Prahy! Sledujte

Praha - Policie už má jasno v tom, co bylo důvodem výbuchu poblíž Národního divadla, který si vyžádal desítky zraněných. Na vině byl únik plynu z potrubí, které leží v zemi jen několik metrů před nejvíce zasaženým domem. Podívejte se na nejnovější záběry exploze, které nyní zveřejnila policie.

Více souvisejících

Výbuch v Praze 29.4.2013

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy