Ty flanďácká kurvo, četl si Kalousek. Nové informace

Praha - Umělecká skupina Ztohoven neporušila zveřejněním telefonních čísel českých politiků zákon o ochraně osobních údajů, a vyhne se tak pokutě. O rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) informuje server lidovky.cz. Policie případ odložila už na začátku března.

"V daném případě se jedná o telefonní čísla osob činných v politice a veřejném životě, a to bez ohledu na skutečnost, zda se jedná o telefon hrazený z veřejných či soukromých prostředků," řekl serveru mluvčí ÚOOÚ David Pavlát. Pokud by se někdo z politiků cítil jednáním skupiny poškozen, má podle ÚOOÚ zvážit občanskoprávní žalobu.

Podle jednoho z členů skupiny Petra Žílky Ztohoven čísla uveřejnili hned, jak to bylo technicky možné. "Nečekali jsme, že v demokratické společnosti může vůbec zveřejnění čísel na politické představitele vyvolat diskusi, natož nevraživou náladu. Pro nás je to signál, že jsme strefili mnohem citlivější místo, než jsme čekali," sdělil iDNES.cz Žílka.

"Nepovažujeme zveřejnění našich čísel za podstatné, ale dáváme tím najevo, že vůči svému projektu cítíme odpovědnost," vysvětlil. Podle něj skupina lidi nevyzývala, aby poslancům posílali anonymní zprávy. "Telefon na výstavě dotváří instalaci, ale je na každém jednotlivci, zda jedná anonymně, nebo se pod zprávu podepíše," dodal.

Čísla politiků skupina Ztohoven zveřejnila v listopadu 2012 v rámci výstavy Kartografie naděje v pražském centru DOX. Někteří z nich, včetně premiéra Petra Nečase (ODS), ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) nebo tehdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) poté dostávali vulgární nebo výhrůžné zprávy.

"Telefon je víceméně zablokován, neznámá čísla samozřejmě neberu, esemesky prší také, mažu je po stovkách," řekl tehdy iDNES.cz Kalousek. Velká část je podle něj velmi vulgární.

"Svině pravicová, spolehni se, že tě podřežeme s celou rodinou... Denně se modlím, aby jsi zemřel na rakovinu ve strašných bolestech.... Hajzle, podpálíme ti barák a oběsíme tě i s dětmi... Ty flanďácká kurvo, přibijeme tě na kříž hlavou dolů, uříznem ti koule a nacpem ti je do krku," uvedl ministr některé příklady SMS zpráv, které mu přišly.

Nikdo z členů dolní komory ale žádné kroky kvůli případu nepodnikl, s odstupem času dokonce Ztohoven chválí, píše server Lidovky.cz. "Považuji to za vtipný a chytrý počin," řekl k tomu Gazdík. A přidala se i Kateřina Klasnová /VV/. "Já jsem žádné kroky nepodnikla, obsah SMS mi přišel poměrně zábavný, trestní oznámení si šetřím na skutečné lumpárny," uvedla.

Související

Ztohoven

U Stalina zaplály ohně: Skupina Ztohoven zapálila bronzové mísy na Letné

To místo je prokleté. Stávala tam kdysi, v letech 1955-1962, socha Josefa Vissarionoviče Stalina. Dnes ráno tam zaplály ohně – ve dvou postranních bronzových mísách. Za performancí, která poděsila několik Pražanů, stojí umělecká skupina Ztohoven, proslulá hned několika předchozími akcemi, naposledy vyvěšením červených trenýrek na Pražském hradě.

Více souvisejících

Ztohoven úooú

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy