Rathův rok ve vazbě: Smršť zákonů, kniha a mučení

Praha - David Rath slaví pro něj poněkud smutné jubileum. Uplynul totiž přesně rok od doby, kdy byl zatčen s legendární krabicí od vína, která místo lahve obsahovala 7 milionů korun. Ač posledních 12 měsíců strávil ve vazbě, nikdo mu nemůže vyčítat, že by nepracoval. Předložil z věznice totiž více zákonů než většina jeho kolegů z Poslanecké sněmovny, navíc stihl napsat knihu a několik desítek článků.

Pokud bychom Davida Ratha hodnotili pouze podle toho, jak je aktivní v přípravě nejrůznějších zákonů, patřil by za poslední rok vůbec k nejaktivnějším poslancům. Přeložil jich totiž hned dvanáct, tedy přibližně jeden každý měsíc. Mezi nimi byly například návrhy, aby prezident mohl odvolat vládu či aby se některým lidem vracely doplatky na léky. Jenže jeho návrhy měly vždy stejný osud. Jelikož se jejich předkladatel nemohl do Poslanecké sněmovny dostavit, poslanci se jimi zpravidla ani nezabývali.

Mučení ve věznici

Z vězení také velmi často ve svých článcích, které zveřejňoval různě po internetu, velmi často kritizoval současnou vládu a způsob, jakým stát s dosud neodsouzenými lidmi zachází. Mnohdy tak Českou republiku označoval za "policejní stát" či "stát inspirovaný stalinismem". Systém vazby je totiž podle něj nastavený takovým způsobem, že vazebně stíhané lidi de facto mučí a vynucuje si tak přiznání i nevinných lidí.

"Vazba u nás spočívá v tom, že lidi zavřete mezi čtyři stěny a necháte je tam se užírat depresemi a steskem. To by nemělo být cílem. Také to nepředpokládá zákon. To se líbí jen policajtům. Psychicky rozložení lidé jim totiž přiznají přesně to, co chtějí slyšet. To je ale i podle současných zákonů nelegální, nicméně policií oblíbené," psal Rath už měsíc po svém zadržení, od té doby si na podmínky stěžoval ještě opakovaně. Tímto údajným mučením si podle Ratha policisté například vynutili spolupráci jedné z dalších obviněných v Rathově kauze podnikatelky Ivany Salačové. Která jako jediná ze zadržených o korupci při zadávání zakázek ve Středočeském kraji a získala status spolupracující obviněné.

Napsal knihu, kterou mu vydali Paroubkovi

Pobyt ve věznici si vazebně stíhaný poslanec zpříjemnil alespoň psaním své poslední knihy Přisedněte si. Tu mu minulý rok v říjnu vydalo nakladatelství Columbus, které vede manželka bývalého premiéra a Rathova stranického šéfa Petra Paroubková.

Sám Jiří Paroubek Ratha ve věznici také navštívil a veřejně pak vyslovil některé pochybnosti, zda se vše v případu skutečně odehrálo tak, jak tvrdí policie a státní zástupce.

Skoro se dostal ven na kauci

David Rath se opakovaně také snažil docílit toho, aby byl z vazby propuštěn na kauci. Nejblíže byl přitom na jaře tohoto roku, kdy už dokonce jeho rodina složila dvoumilionovou kauci, kterou určil Okresní soud pro Prahu-východ. Jenže na svobodu se nakonec stejně nedostal. V dubnu totiž nakonec kauci zamítl odvolací krajský soud. Důvod je přitom pořád stejný. Podle soudců existuje reálná šance, že by Rath uprchl a pokračoval v trestné činnosti.

Osm krabic od banánů

Právě v tolika krabicích se totiž převážel rozsáhlý spis mapující Rathovu kauzu od státního zástupce Petra Jiráta k soudu. V případu čelí obvinění 11 lidí a kromě Ratha jsou pak nejsledovanější dvojicí Davida bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a exposlanec Petr Kott.

Ani oni mimochodem se svými žádostmi o propuštění na kauci nepochodili.

K soudu by mohl jít v červenci, hrozí mu 12 let

Pokud bude Rathovi skutečně prokázáno, že se dopustil u zakázek ve Středočeském kraji korupce, hrozí mu až 12 let vězení. K soudu by se přitom jeho kauza mohla dostat už v červenci tohoto roku. Rath přitom stále trvá na své nevinně a naznačuje, že na něj kauzu někdo „ušil".

Hájit jej přitom budou dva právníci, a to Adam Černý a Roman Jelínek. Podle obžaloby přitom Rath měl na úplatcích převzít celkově 16 milionů korun a celkově si říci o 22 milionů.

Související

Státní zástupce Petr Jirát

Rath lhal. Žalobci se mu nemusí omlouvat, rozhodl nově soud

Středočeské krajské státní zastupitelství se nemusí omlouvat Davidu Rathovi za mediální výrok, že bývalý hejtman ve své korupční kauze lhal. Dnes o tom pravomocně rozhodl odvolací soud. Zároveň vrátil k novému projednání další část Rathovy žaloby na ochranu osobnosti. Někdejší politik měl totiž podle soudců správně zažalovat ministerstvo spravedlnosti, nikoliv státní zastupitelství.
David Rath

Soud nepromine Rathovi zbytek peněžitého trestu

Krajský soud v Praze nevyhověl žádosti bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, aby mu prominul druhou část desetimilionového peněžitého trestu. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí soudu Hana Černá.

Více souvisejících

Kauza: Rath David Rath

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 49 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy