Mattoni a památkáři u podivného soudu: Smír ohledně plakátů?

Praha - Pražský městský soud se dnes vůbec nedostal k plánovanému projednání žaloby Karlovarských minerálních vod (KMV) ohledně kampaně, která na pražských tramvajích upozorňovala na devastaci lázní Kyselka. Právníci žalobce i žalovaných stran se sice přes samotným zahájením hlavního líčení přes hodinu dohadovali v jednací síni, nakonec se ale na popud soudkyně shodli, že se spor pokusí vyřešit sami uzavřením smíru.

Po Praze jezdila loni v létě trojice tramvají s plakátem, na němž byla fotografie poničeného lázeňského Löschnerova pavilonu a nápis "Zde se těží minerálka Mattoni". KMV, které minerálku Mattoni stáčejí, se proti tomu ohradily s tím, že kolemjdoucí mohou nepravdivě usoudit, že se minerální voda těží právě v těchto místech. Kampaň označily za nekorektní, nepravdivou a manipulativní. Žalobou se proto domáhají omluvy, finančního odškodnění ve výši 50.000 korun a toho, aby kampaň již nepokračovala.

Plakáty na tramvajích platila Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASORKD), která KMV kvůli devastaci Kyselky dlouhodobě kritizuje a čelí v té souvislosti několika žalobám. Vedle asociace je tentokrát na straně žalovaných také pražský dopravní podnik, firma Rencar Praha, jež pronajímá reklamní plochu na dopravních prostředcích, a společnost Europlakat, která se také zabývá billboardovou reklamou.

Soud rozhodl už loni v létě předběžným opatřením, že kampaň nesmí pokračovat, proti čemuž se památková asociace neodvolala. I proto dnes soudkyně Helena Nebesařová vyzvala strany, aby se spolu zkusily dohodnout. "Je to taková dost nešťastná kauza, kde se smír přímo nabízí," uvedla.

Zároveň rovnou zarazila snahy ASORKD poukazovat při sporu na devastaci lázeňských budov. "Spor není o tom, že budu řešit lázně Kyselka a jejich stav. Budu posuzovat slogan, který se objevil na plakátech. Vaše činnost je jistě záslužná, ale ani za dobrou věc se nesmí bojovat nepravdivými informacemi. Musíte respektovat právo na ochranu dobré pověsti," řekla zástupcům památkové asociace.

Za zakladatele lázeňství v Kyselce je považován baron Wilhelm, manžel baronky Antonie von Neuberg, která r. 1826 koupila zdejší panství. Během následujících 8 let zde vyrostly první lázeňská budova, kolonáda a restaurace. Svou návštěvou brzy poctil malé lázně i řecký král Otto I., jehož jméno dodnes nosí nejznámější pramen lázní Kyselka.

V 2. polovině 19. století přichází na scénu velmi zdatný obchodník a karlovarský rodák Heinrich Mattoni. Pronajímá si Ottův pramen a buduje zde moderní stáčírnu pramenité minerální vody. Roku 1868 zavádí plnění vody do skleněných láhví, které jsou polepovány tištěnými papírovými etiketami se symbolem červeného lva a vyváženy do celého světa. 

Po 2. světové válce byly lázně Kyselka zestátněny a využívány výhradně jako dětská léčebna. Kyselka po roce 1989 zcela ztrácí funkci lázní a o tři roky později je Fondem národního majetku neúspěšně privatizována. Od této doby vystřídaly lázně Kyselka několik majitelů, z nichž ani jeden neudělal nic pro obnovu lázní.

Přestože zde vede značená turistická trasa, je celý areál oplocený, místy je plot poškozený. Pramen krále Otty I. je sveden od vývěru přes starý kanistr gumovou hadicí do niki ve zdi bývalého lázeňského domu, kde si ho veřejnost i přes zákazové tabulky neváhá načepovat. Jediné, co se snad včas stačilo zachránit, je socha Heinricha Mattoniho, která byla umístěna do lapidária muzea v Karlových Varech.

Přestože větší část lázeňských budov patří momentálně společnosti CTS Duo s. r. o., svojí nečinností, případně malým důrazem na důležitost řešení vzniklé situace, mají svůj podíl na devastaci také státní orgány a nositelé Mattoniho jména na svých produktech, Karlovarské minerální vody (KMV). KMV zároveň vlastní větší část pozemků Kyselky a několik historických budov, píše server zachrante-lazne-kyselka.cz.

Související

Do Prahy zavítal srbský prezident Tomislav Nikolić, sešel se s Milošem Zemanem

Zeman: Pasquale mi slíbil, že opraví zdevastované lázně Kyselka

Krásná (Chebsko) - Generální ředitel Karlovarských minerálních vod a.s. (KMV) Alessandro Pasquale údajně slíbil, že opraví zchátralé lázně Kyselka. Novinářům to dnes řekl prezident Miloš Zeman na závěr své návštěvy Karlovarského kraje. KMV v Kyselce čerpá minerální vodu Mattoni a lázně založil zakladatel značky Mattoni Heinrich Mattoni. Mediální zástupce firmy na dotaz ČTK uvedl, že KMV opravuje historické budovy v Kyselce systematicky.

Více souvisejících

Lázně Kyselka soudy památky

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy