Nenechte se sebou zametat. Pokuty se nedědí, říká rázně ombudsman

Brno - Pokuty se v České republice na rozdíl od daní nedědí. Zatímco dědic musí uhradit za svého blízkého zesnulého nezaplacené daně, u pokut tomu tak není. Povinnost uhradit pokutu na něj tedy nepřechází, sdělil dnes ČTK ombudsman Pavel Varvařovský.

"Pokuta za přestupek představuje jeden z příkladů peněžité povinnosti, která má osobní povahu, je vázána na konkrétní osobu, a je proto nezcizitelná a nepřevoditelná," uvedl.

Některé úřady si ale tyto věci vykládají po svém. Pokutu mylně považují za formu daně a po dědicích žádají, aby za své zesnulé blízké hradili pokuty, které před smrtí nevyřídili.

Obdobný případ se stal ženě z Prahy, která se ve své kauze obrátila s žádostí o pomoc na ombudsmana. Stavební úřad uložil jejímu manželovi v roce 2003 pokutu. Muž zemřel v roce 2008, dědické řízení skončilo v roce 2012. Stěžovatelka úřad městské části požádala o prominutí nedoplatku na manželově pokutě. Úřad na to reagoval tím, že žena odpovídá za zůstavitelovy dluhy do výše ceny nabytého dědictví.

Pod souhrnným označením „dědictví" si většina lidí představí nějaký ten dům, zahradu nebo alespoň vzácné obrazy. Ovšem ne každý zemřelý prožil život plný úspěšných kariérních rozhodnutí a ne každý po sobě zanechá malé bohatství. Pokud si zesnulý nadělal mnoho dluhů a nestačil je za života všechny vyrovnat, tak ani úmrtí nemusí znamenat jejich zánik.

To však neznamená, že bychom si měli všichni hlídat finanční situaci i vzdálených příbuzných, u kterých by mohlo hrozit, že po nich něco zdědíme. Není totiž možné vlastním chováním přivést jen tak dědice do postavení dlužníka, zatížit je vlastními dluhy.

Související

Stanislav Křeček

Ombudsmana Křečka bude nově zastupovat Schorm

Novým zástupcem ombudsmana bude právník Vít Alexander Schorm, kterého nominoval Senát jako svého jediného kandidáta. Devětačtyřicetiletý Schorm dosud působí jako vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva. Poslanci mu dnes v tajných volbách dali přednost před dvěma kandidáty, které navrhl prezident Miloš Zeman.
Senát ČR

Senát na zástupce ombudsmana navrhl zástupce ČR před Evropským soudem Schorma

Vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Vít Alexander Schorm se stal jediným senátním kandidátem na zástupce ombudsmana. Horní komora ho dnes vybrala v prvním kole tajné volby. Druhého kandidáta horní komora nevybrala ani ve druhém volebním kole. Advokátu Jakubu Křížovi chyběl ke zvolení jeden hlas, právničce a ombudsmance na ministerstvu obrany Lence Marečkové čtyři hlasy.

Více souvisejících

ombudsman pokuty

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy