Kolem Ratha je dusno. Advokáti mají nervy na pochodu, Paroubková zuří

Praha - Ředitel Úřadu regionální rady ve Středočeském kraji Tomáš Novotný dnes řekl soudu v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD), že neví o situaci, kdy by byla veřejná zakázka "šitá na míru" nějaké firmě. Posudky podle něj zpracovávali odborníci. Právě tendrů se týká obžaloba, podle níž skupina 11 lidí zakázky upravovala a obvinění dávali, nebo přijímali úplatky. Novotný byl dalším z úředníků, které soud pozval v kauze jako svědka. Soudu se dnes účastnil i někdejší premiér Jiří Paroubek a jeho manželka Petra.

Na pátek a následující týden je v hlavním líčení plánovaná přestávka. Projednání bude pokračovat 17. září výslechem dalších svědků.

Šéf Regionálního operačního programu Střední Čechy uvedl, že pokud by úřad věděl, že projektová dokumentace k veřejné zakázce pasuje na konkrétní firmu, musel by žádost zamítnout. "V tu chvíli se nesmí absolutně nic dalšího proplácet," řekl soudu.

Novotný dále řekl, že neví o jakékoli škodě vůči Evropské unii, od které putovaly na projekty dotace.

Podle něj se zavedl v roce 2009 ve spolupráci s Rathem systém hodnocení hospodárnosti postavený na speciálním softwaru. "Troufnu si říci, že v tom jsme nejdál v České republice," dodal. Co se týče zjišťování obvyklé ceny u zakázek, Novotný řekl, že si jeho úřad na posuzování najímal experta, který vytvořil posudek.

Paroubková na scéně

Na dnešní průběh jednání přišla podívat i Petra Paroubková. Po chvíli přihlížení novinářům sdělila, že celý proces je absurdní. "Já bych potřebovala panáka, abych se dostala do pohody, protože jsem nezažila, co je u nás možné," uvedla rozhořčeně.

"Když pokládá otázky státní zástupce Jirát, tak je mu vyhověno. Když pokládá otázky obhájce pana Ratha, tak je zastavován. Pan přísedící vedle soudce Pacovského se směje, až rudne. Tak to jsem opravdu nikdy nezažila," rozčílila se manželka bývalého premiéra a předsedy ČSSD.

"Kauza buštěhradského zámku je podle mého názoru vyfabulovaná," dodal Paroubek s tím, že podle něj Evropská unie neshledala v projektech žádné závady a posudky prý svědčí o tom, že zakázky nebyly uměle navýšené.

Jste hlupák, nic neřekneme

Soud včera vyslýchal Johanu Novotnou, "Rathovu blondýnu". Ta na chodbě u soudní místnosti zprvu dokonce zapřela sama sebe, když ji reportér serveru Lidovky.cz oslovil: "Slečna Novotná?" "Ne," odpověděla bývalá Rathova blízká spolupracovnice.

V tu chvíli cestu k ní zastoupil její advokát. "My vám odpovídat nebudeme. Protože jste bohužel hlupák a nerozumíte věcem ve svých tendenčních článcích. My jsme odpověděli, vy to pak píšete stejně jak chcete, nechceme se o tom bavit," řekl rezolutně.

Novotná nedokáže vysvětlit původ 12 milionů, za které si koupila luxusní byt. Spolustraníky z ČSSD sice obeslala dvoustránkovým dopisem, v němž svoji kauzu označila za "mediální kampaň" a "hon na čarodějnice", původ peněz ale neobjasnila. Na kobereček si ji proto dokonce pozvalo i nejvyšší vedení strany. Kvůli politické krizi kolem Nečasovy vlády se však nakonec schůzka neuskutečnila, a tak kontroverzní politička dál zůstává členkou sociální demokracie.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath Johana Novotná (Rathova šéfka zakázek) soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Na úvod fotbalového ME domácí Němci deklasovali Skoty 5:1

Lepší začátek evropského šampionátu si domácí německá fotbalová reprezentace nemohla přát. V úvodním zápase turnaje si poradila s neškodnými Skoty, kterým nepomohla ani mohutná fanouškovská podpora v Mnichově. Do karet Němcům hrál i fakt, že od konce prvního poločasu hráli Skotové o deseti lidech. Po prvním poločase už prohrávali 0:3, přičemž ve druhém poločase inkasovali další dvě branky. Ostrované si udělali radost jedinou brankou, která byla navíc ještě vlastní, když se nešťastně trefil Rüdiger. Byla to však jediná kaňka na bezchybném německém výkonu.

včera

Paul Rusesabagina

Hrdina Hotelu Rwanda slaví sedmdesátiny. Poslední roky ale protrpěl

Rwandou před třiceti lety zmítalo násilí, které připravilo o život stovky tisíc lidí. Kulaté sedmdesáté narozeniny slaví v sobotu 15. června muž, který během genocidy zachránil 1 268 lidských životů. Paul Rusesabagina je bývalý hotelový manažer, jehož činy byly mezinárodně oceněny. V posledních letech se však v rodné zemi stal terčem vládnoucích struktur. 

včera

včera

včera

včera

včera

Peter Pellegrini je novým slovenským prezidentem.

Slovensko má nového prezidenta. Pellegrini složil slib a ujal se funkce

Slovensko má nového prezidenta. Peter Pellegrini v sobotu po poledni během slavnostní schůze parlamentu v budově Slovenské filharmonie v Bratislavě složil slib do rukou předsedy ústavního soudu a ujal se funkce, ve které nahradil končící prezidentku Zuzanu Čaputovou. Program inaugurace bude pokračovat v odpoledních hodinách. 

včera

Čaputová jako první slovenská prezidentka provedla zemi velkými krizemi

Slovensko dnes zažívá střídání stráží v prezidentském paláci. Po pěti letech končí na pozici hlavy státu Zuzana Čaputová, která byla první prezidentkou v historii země. Provedla ji velkými krizemi, mandát se rozhodla neobhajovat. Ve funkci ji nahradí Peter Pellegrini. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy