Kolem Ratha je dusno. Advokáti mají nervy na pochodu, Paroubková zuří

Praha - Ředitel Úřadu regionální rady ve Středočeském kraji Tomáš Novotný dnes řekl soudu v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD), že neví o situaci, kdy by byla veřejná zakázka "šitá na míru" nějaké firmě. Posudky podle něj zpracovávali odborníci. Právě tendrů se týká obžaloba, podle níž skupina 11 lidí zakázky upravovala a obvinění dávali, nebo přijímali úplatky. Novotný byl dalším z úředníků, které soud pozval v kauze jako svědka. Soudu se dnes účastnil i někdejší premiér Jiří Paroubek a jeho manželka Petra.

Na pátek a následující týden je v hlavním líčení plánovaná přestávka. Projednání bude pokračovat 17. září výslechem dalších svědků.

Šéf Regionálního operačního programu Střední Čechy uvedl, že pokud by úřad věděl, že projektová dokumentace k veřejné zakázce pasuje na konkrétní firmu, musel by žádost zamítnout. "V tu chvíli se nesmí absolutně nic dalšího proplácet," řekl soudu.

Novotný dále řekl, že neví o jakékoli škodě vůči Evropské unii, od které putovaly na projekty dotace.

Podle něj se zavedl v roce 2009 ve spolupráci s Rathem systém hodnocení hospodárnosti postavený na speciálním softwaru. "Troufnu si říci, že v tom jsme nejdál v České republice," dodal. Co se týče zjišťování obvyklé ceny u zakázek, Novotný řekl, že si jeho úřad na posuzování najímal experta, který vytvořil posudek.

Paroubková na scéně

Na dnešní průběh jednání přišla podívat i Petra Paroubková. Po chvíli přihlížení novinářům sdělila, že celý proces je absurdní. "Já bych potřebovala panáka, abych se dostala do pohody, protože jsem nezažila, co je u nás možné," uvedla rozhořčeně.

"Když pokládá otázky státní zástupce Jirát, tak je mu vyhověno. Když pokládá otázky obhájce pana Ratha, tak je zastavován. Pan přísedící vedle soudce Pacovského se směje, až rudne. Tak to jsem opravdu nikdy nezažila," rozčílila se manželka bývalého premiéra a předsedy ČSSD.

"Kauza buštěhradského zámku je podle mého názoru vyfabulovaná," dodal Paroubek s tím, že podle něj Evropská unie neshledala v projektech žádné závady a posudky prý svědčí o tom, že zakázky nebyly uměle navýšené.

Jste hlupák, nic neřekneme

Soud včera vyslýchal Johanu Novotnou, "Rathovu blondýnu". Ta na chodbě u soudní místnosti zprvu dokonce zapřela sama sebe, když ji reportér serveru Lidovky.cz oslovil: "Slečna Novotná?" "Ne," odpověděla bývalá Rathova blízká spolupracovnice.

V tu chvíli cestu k ní zastoupil její advokát. "My vám odpovídat nebudeme. Protože jste bohužel hlupák a nerozumíte věcem ve svých tendenčních článcích. My jsme odpověděli, vy to pak píšete stejně jak chcete, nechceme se o tom bavit," řekl rezolutně.

Novotná nedokáže vysvětlit původ 12 milionů, za které si koupila luxusní byt. Spolustraníky z ČSSD sice obeslala dvoustránkovým dopisem, v němž svoji kauzu označila za "mediální kampaň" a "hon na čarodějnice", původ peněz ale neobjasnila. Na kobereček si ji proto dokonce pozvalo i nejvyšší vedení strany. Kvůli politické krizi kolem Nečasovy vlády se však nakonec schůzka neuskutečnila, a tak kontroverzní politička dál zůstává členkou sociální demokracie.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath Johana Novotná (Rathova šéfka zakázek) soudy

Aktuálně se děje

včera

Viktor Orbán, maďarský premiér

Orbán otočil. Německo, které mu "nevoní", označil za součást technologické transformace

Ekonomická spolupráce tvoří pevný základ vztahů mezi Německem a Maďarskem, uvedl maďarský premiér Viktor Orbán po setkání s německým kancléřem Olafem Scholzem v Berlíně. Oba lídři se dohodli na dalším posilování ekonomických vazeb, uvedla agentura MTI. Při návštěvě Berlína přitom prohlásil, že Německo už "nevoní a nevypadá stejně" jako dříve, a že kvůli migraci se proměnilo v "pestrobarevný, multikulturní svět". 

včera

včera

včera

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko poslalo na bytovku plnou civilistů řízenou bombu

Ruská armáda při sobotním útoku na východoukrajinské město Charkov použila řízenou bombu, která zasáhla vícepodlažní obytný dům. Tři lidé přišli o život a dalších téměř 40 bylo zraněno, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

Požár v přírodě, ilustrační fotografie.

Turisté z jachty zapálili celý řecký ostrov

Řečtí hasiči byli v pohotovosti i v sobotu kvůli řadě požárů po celé zemi. Pobouření vyvolalo chování pasažérů jedné jachty u pobřeží ostrova Hydra, kteří v noci na sobotu, navzdory varování před manipulací s ohněm, odpálili ohňostroj. Jiskry z něj zapálily jediný borový les na ostrově. Uvedl to server BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

McDonald’s v ČR navzdory zdražování tvrdí, že drží ceny pod kontrolou. Ročně v Česku nakrmí přes 50 milionů lidí

Čeští spotřebitelé si mohou po dlouhé době trochu oddechnout. Inflace postupně klesá a ceny potravin spolu s ní. EuroZprávy.cz oslovily oblíbený řetězec rychlého občerstvení McDonald’s. Marketingový ředitel pro Česko, Slovensko a Ukrajinu Martin Troup sdělil, že se řetězci daří držet ceny pod kontrolou, a dokonce jim roste počet zákazníků. Loni jich přišlo až o tři a půl milionu víc než v roce předešlém.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Putin upevňuje vztahy s Vietnamem, zatímco Vietnamci bojují na Ukrajině proti jeho armádě

Lidé po celé Ukrajině se spojili tváří v tvář ruské invazi a vietnamská komunita není výjimkou. Někteří její členové brání napadenou zemi se zbraní v ruce, jak píše deník The Guardian. Když před více než dvěma lety začala rozsáhlá ruská invaze, Tung Nguyen odvezl své rodiče z Černihivu k polským hranicím. Poté se vrátil do Kyjeva, kde jako dobrovolník dodával potraviny a léky do obléhaného města. Netrvalo dlouho a rozhodl se vstoupit do ukrajinské armády.

včera

Aktualizováno včera

Policie ČR

Policie pátrala po třináctileté sestře biatlonistky Voborníkové

Policisté pátrali po třináctileté dívce z Trutnovska, která se nevrátila domů od pátečního odpoledne. Pohřešovaná byla sestra biatlonistky Terezy Voborníkové, která na sociálních sítích požádala o pomoc při hledání. Díky pomoci veřejnosti ji policisté nakonec našli a dívka je v pořádku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

"Katastrofa, jakou si neumíme představit." OSN a USA chtějí zabránit další válce

Generální tajemník Organizace spojených národů António Guterres se obává eskalace napětí mezi Izraelem, libanonským hnutím Hizballáh a mírovými jednotkami OSN. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy