Kauza Kladruby pokračuje: Obviněn byl i ředitel hřebčína, vinu odmítá

Kladruby nad Labem - Ředitel Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Jiří Jehlička zcela odmítá obvinění, podle něhož ovlivnil výběr projektanta pro stavbu provizorních stájí. Koně tam měli pobývat po dobu rozsáhlé rekonstrukce hřebčína, řekl dnes ČTK Jehlička. V souvislosti s touto zakázkou policisté obvinili ještě další čtyři lidi, uvedl Adam Burgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Podle České televize jde o projektanty a zástupce stavebního dozoru.

"My jsme oslovili tři firmy a ty se mezi sebou domlouvaly. Oni usoudili, že jsem to musel nějak organizovat, což je totální hloupost. Podal jsem stížnost ústy svého právníka," řekl Jehlička.

Kvůli podezřelým zakázkám hřebčína je tak už obviněno 13 lidí. Devět v květnu, pět dnes, přičemž jeden člověk figuruje v obou případech. V aktuálním případě jde o přečin porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Zároveň běží vyšetřování květnové kauzy.

Jehlička řekl, že požádal zástupce firmy, která dělala technický dozor oprav hřebčína, aby mu pomohl vybrat tři firmy na projekt provizorních stájí. Šlo podle něj o podlimitní zakázku a nebylo nutné vyhlašovat "velké výběrové řízení", stačilo oslovit tři firmy. Podle České televize škoda činí až 600.000 korun.

"Tento pán je obviněn i v té první kauze. Předpokládali jsme, že projekt bude stát víc než 100.000 korun, museli jsme projektanta vysoutěžit. On nám tři firmy vytipoval," řekl Jehlička.V aktuálním případě jde o přečin porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Zároveň běží vyšetřování květnové kauzy.

Policie v květnu po rozsáhlé razii zatkla a obvinila devět lidí, kteří měli tendr na opravu hřebčína za téměř 300 milionů korun zmanipulovat. Šlo o bývalou zastupující ředitelku hřebčína Simonu Voňkovou, dále o manažery firem Metrostav, Geosan, Chládek a Tintěra či Enterie. Skončili ve vazbě; soud je ale po třech týdnech propustil. Vyšetřování pokračovalo dál, jeho výsledkem jsou nyní další čtyři obvinění.

Kladrubský hřebčín a kmenové stádo běloušů je od roku 2002 národní kulturní památkou. Česká republika také usiluje o to, aby byl zapsán na prestižní seznam UNESCO. Chov koní v Kladrubech má několikasetletou tradici. V roce 1579 císař Rudolf II. chovu udělil statut císařského dvorního hřebčína.

Související

Soud, ilustrační foto

Kauza hřebčína Kladruby: Soud potrestal tři z 22 obžalovaných

Většina lidí a firem obžalovaných v případu údajně zmanipulovaných zakázek na opravy Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem na Pardubicku dnes od soudu odešla bez trestu. Krajský soud v Hradci Králové potrestal peněžitými tresty tři obžalované, jeden z nich dostal i podmíněný trest. V případu stálo před soudem 17 lidí a pět stavebních firem.
Soud, ilustrační foto

Cinklé zakázky na opravu hřebčína Kladruby? Obvinění žalobu odmítají, prý jde o účelovku

Obžalovaní nebo jejich obhájci v kauze zmanipulovaných zakázek na rekonstrukci Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem, které oslovili novináři, odmítli vinu. Případ dnes začal projednávat královéhradecký krajský soud a obžalobě v něm čelí pět firem a 17 lidí, kteří se zodpovídají ze způsobení dvanáctimilionové škody. Rozsáhlá kauza se týká také přípravy údajného dotačního podvodu, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky či pokusu o poškození finančních zájmů EU.

Více souvisejících

Kauza Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 48 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy