Mláďata tygrů ve zlínské zoo dostala jména Kimberly a Dexter

Zlín - Zlínská zoologická zahrada dnes pokřtila dvě mláďata tygrů ussurijských, která se narodila na konci května. Samička dostala jméno Kimberly a sameček je Dexter. Kmotry tygřat byli herec Saša Rašilov s dcerou Toničkou. Narození tygřat bylo pro zoo velkou událostí, mláďata se záhy stala návštěvnickým hitem. I při dnešním křtu nebylo u tygřího výběhu k hnutí. Podle zoologa Pavla Shromáždila mláďata ve Zlíně zůstanou ještě asi dva roky.

Jméno tygřici vybírali dlouholetí sponzoři tygrů, pojmenování tygříka dostal na starost Rašilov. "Proběhla rodinná rada a rozhodli jsme se ho pojmenovat Dexter po hrdinovi seriálu, kterého dabuji. Podle jeho povahy se takové jméno pro tygra ideálně hodí," uvedl Rašilov. Mláďata byla nejdříve v chovatelském zázemí, zahrada proto nainstalovala kamery, aby je návštěvníci mohli pozorovat aspoň na obrazovce. Od září již malí tygři chodí do venkovního výběhu."Dopoledne si v něm hrají, odpoledne prospí v zázemí a do výběhu jde jejich otec Josef. Tygříkům se podle vizuálního vzhledu daří velice dobře," přiblížil Shromáždil. Ošetřovatelé měli podle něj tygřata naposledy v rukou v jejich dvou měsících. Nyní již mláďata váží kolem 20 až 25 kilogramů. "Časy, kdy jsme si je mohli brát do ruky, jsou již pryč. Teď už by nás opravdu pořádně vyplatili. Už mají fondy na to, aby nás pěkně poškrábali a podrápali," popsal zoolog.Dodal, že přítomnost ošetřovatelů také nelibě nese matka tygřat, devítiletá samice Tanja, která jim dává najevo, že jejich pomoc při 'výchově' mláďat nepotřebuje. Tanja přišla do Zlína v roce 2004 z Čeljabinsku. S prvním partnerem Timurem se jí mláďata zplodit nepodařilo. V roce 2009 se jí ale narodila tři tygřata, jejichž otcem byl zapůjčený samec Xeron. Tygřata později zlínskou zoo opustila.Loni v létě ale přišel z Německa nastálo dvouletý samec Josef. Rychlost, s jakou se mu povedlo stát se otcem, překvapila i ošetřovatele. Samec totiž nejprve zájem o páření příliš nejevil. Jejich potomky podle Shromáždila čeká stejný osud jako tygřata narozená v roce 2009. Zhruba dva roky ještě zůstanou se svou matkou, poté jim zoo najde nový domov jinde.Tygr ussurijský je jednou z nejvzácnějších kočkovitých šelem. Především kvůli pytláctví je ve volné přírodě na pokraji vyhubení. Obývá už jen zlomek svého původního areálu na Dálném východě, v Severní Koreji a na severu Číny. Počet těchto zvířat ve volné přírodě je odhadován na 350 kusů, ve světových zoo jich žije asi tisícovka. Zlínská zoo tygry ussurijské chová od roku 1968. V období mezi lety 1980 až 1983 se ve Zlíně podařilo odchovat celkem osm mláďat. Další odchov se však podařil až v roce 2009.

Související

Zoo v Lešné u Zlína

Sup ze ZOO Zlín si svobody neužil, hned první let se mu stal osudným

Samička supa mrchožravého, kterou v červenci odeslala zlínská zoo k vypuštění do volné přírody v Bulharsku, uhynula po nárazu do drátů elektrického vedení. Osudným se jí stal hned první let, sdělila mluvčí zoo Romana Bujáčková. Do bulharského pohoří Východní Rodopy nechala zlínská zahrada ve spolupráci s ochranářskou organizací Green Balkans vypustit už čtyři supy mrchožravé.

Více souvisejících

ZOO Zlín Tygři

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 2 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy