Zeman tvrdí: Vím, kde jsou unesené Češky Hanka a Tonča

Praha - Prezident Zeman oznámil, že ví, kde se nachází dvě české turistky, které byly uneseny v Pákistánu. Podle prezidenta se nyní jedná o jejich propuštění. Dotaz na osud unesených dívek položil Zemanovi student, který se zajímal o to, co prezidentský úřad ve věci podniká. Byla to první otázka, na kterou prezident na besedě s kolínskými studenty odpovídal.

Miloš Zeman dnes při návštěvě Kolína uvedl, že Antonie Chrástecká a Hana Humpálová se podle něj nachází někde mezi Pákistánem a Afghánistánem a že Česká republika jedná o jejich propuštění.

Ještě nedávno se přitom hovořilo, že by bylo dobré o unesených čekých turistkách vůbec veřejně nemluvit, aby česká diplomacie mohla v tichosti pracovat na jejich propuštění.

Nyní ale Zeman překvapil, když takto otevřeně odpověděl na dotaz jednoho kolínského studenta, který se o osud unesených dívek zajímal. Experti se už nyní přou, zda Zemanův nejnovější výrok může či nemusí zkomplikovat práci vyjednavačům, kteří se snaží dívky z Pákistánu dostat.

Rusnok po jednání kabinetu řekl, že se vláda situací dvojice Češek nezabývala, pravděpodobně ji ale dnes bude řešit Bezpečnostní rada státu. "Myslím, že to je věc, která se opravdu nedá v tuto chvíli komentovat, je to velmi citlivá záležitost, a prosil bych o porozumění v zájmu těch dívek a jejich rodin," dodal. Ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě uvedlo, že případ "jakkoliv nekomentuje".

České turistky Antonie Chrástecká a Hana Humpálová zmizely v březnu. Unesli je neznámí ozbrojenci, když cestovaly přes Pákistán do Indie. V červnu se na internetu objevilo video, na kterém se obě dívky přimlouvají za propuštění pákistánské neuroložky Áfíi Siddíkíové odsouzené v roce 2010 americkým soudem k 86 letům vězení za útok na americké agenty a vojáky. Dívky na záznamu uvedly, že se sice těší dobrému zdraví, ale jejich život je v ohrožení.

Související

Více souvisejících

Unesené Češky v Pákistánu Miloš Zeman Pákistán

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 15 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy