Ratha odložili na prosinec, jednací síň potřebují pro další kauzy

Praha - Krajský soud v Praze dnes odročil projednání kauzy exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného korupce na 3. prosince. Původně měl jednat několik dní v listopadu. Pauza je způsobená tím, že jednací síň potřebují využít ostatní soudci, jde také o omluvy některých obhájců, kteří mají jednání jinde. Soud přestávky využije k tomu, že pošle spis v kauze Vrchnímu soudu v Praze, aby projednal stížnost Ratha na vazbu, ve které je více 15 měsíců.

Původně měl soudce Robert Pacovský v plánu pokračovat v hlavním líčení, které začalo počátkem srpna, také čtyři dny v listopadu. "Pokud jsou v termínech delší časové mezery, jsou způsobeny organizačními záležitostmi, jako je například dostupnost jednací síně nebo časové možnosti obhájců. Senát se bude v té době věnovat dalším trestním věcem, které má k rozhodnutí," řekla dnes ČTK mluvčí soudu Zuzana Steinerová.

Soudce Pacovský také uvedl, že pauzy využije k odeslání obsáhlého spisu Vrchnímu soudu v Praze, který má rozhodnout o stížnosti Rathových advokátů na zamítnutí jeho stížnosti na vazební stíhání.

"Zatím soud vyslechl přes 30 svědků. Spis má už více než 25.000 stran," dodala Steinerová. Hlavní líčení je zatím nařízené do února příštího roku.

Konec Metrostavu v Česku?

Akciová společnost Metrostav s tržbami okolo dvaceti miliard se stala letos největší stavební firmou v zemi. Zvýšila podíl na trhu skoro na 5 procent. Získala titul nejobdivovanější firma ve stavebnictví. Zaměstnává přes 3 tisíce lidí s průměrným platem 45 tisíc, mezi její projekty patří Národní technická knihovna, brněnský, plzeňský nebo pražský městský okruh nebo tunelový komplex Blanka. A na starosti má i stavbu pražského metra.

Jenže teď Metrostav figuruje jako obviněná společnost ve zřejmě nejsledovanějším soudním procesu roku s Davidem Rathem. Díky presumpci neviny to ale nakonec nemusí nic znamenat. "Pokud nad právnickou osobou nebyl vynesen odsuzující pravomocný rozsudek, musí se na takovouto právnickou osobu pohlížet, jako by nebyla trestaná," připomíná advokát Vladimír Tögel.

Uzavřené smlouvy jsou tak platné a obviněná společnost se může dál ucházet i o nové zakázky.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath soudy Metrostav

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí způsobí problémy na západě. Meteorologové zpřísnili výstrahu

Počasí způsobí o víkendu problémy především na západě Čech. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek aktualizoval výstrahu před vydatným deštěm a povodňovými jevy, u nichž zvyšuje stupeň nebezpečí pro některé oblasti na povodňové nebezpečí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy