Rodinná tragédie u soudu: Vraždil exmanžel metanolem?

Praha - Muž, který podle obžaloby otrávil svou exmanželku metanolem přimíchaným do vodky, dnes u pražského městského soudu popřel svou vinu. Smrtící směs si prý připravil pro sebe, aby vyzkoušel, jak chutná. Podle státní zástupkyně muž předpokládal, že úřady budou mrtvou ženu považovat za další oběť metanolové aféry. Za předem promyšlenou vraždu mu hrozí až 20 let vězení.

Vražda se stala letos v březnu na pražském Chodově. Obžalovaný muž se s o rok mladší exmanželkou rozvedl v roce 2000, stále s ní však sdílel byt. Posledních deset let žila v mužově části bytu také jeho družka. Vzájemné soužití bylo problematické i vzhledem k exmanželčině alkoholismu. 

Obžaloba tvrdí, že muž se kvůli stále intenzivnějším hádkám rozhodl, že ženu usmrtí. Věděl prý, že bývalá manželka často pije z jeho lahví alkoholu, které měl uložené v lednici ve společné předsíni. Do lednice proto údajně nastražil dvě láhve vodky smíchané se smrtelně jedovatým metanolem.

Den poté otrávená vodka z lednice zmizela. Muž prý věděl, že ji žena sebrala a pije ji ve své ložnici, přesto ji nevaroval ani jí nijak nepomohl. Zdravotní stav ženy si šel po naléhání družky ověřit až o tři dny později a našel exmanželku klečet mrtvou mezi postelemi.

Lahvičku s metanolem prý měl ve své sklepní dílně zhruba 40 let, protože byl amatérským leteckým modelářem. "Bylo mi ji líto vyhodit - uvažoval jsem o tom, že ji využiju třeba na lakování dřeva," tvrdil.

To, že lahev se směsí v lednici už není, zjistil hned následující den. Ačkoliv si byl jistý, že ji nesebrala jeho družka, jedinou další obyvatelku bytu - exmanželku - před jedem nevaroval. Na dotaz žalobkyně, proč se nešel podívat dříve než za tři dny, zda je žena v pořádku, odpověděl, že nechtěl chodit do její části bytu, kam měl zakázaný přístup.

Podle znalce z oboru psychiatrie se u introvertního obžalovaného mohly kvůli problematickému soužití s manželkou nahromadit negativní emoce. "Pak stačí ta příslovečná kapka, kdy člověk dojde k nějakému rozhodnutí, které provede," podotkl.

Metanol vyděsil celé Česko

Příznaky akutní otravy

Za 1 hodinu od požití čistého methanolu pozorujeme zmatenost, poruchu koordinace, ale nikoliv opilost, jako je tomu u etanolu.

Pak následuje období bez příznaků (čas nutný k tvorbě jedovatých produktů formaldehyd + kyselina mravenčí).

Za 6 – 30 hod. od požití jsou zjevné charakteristické symptomy jako zvracení, bolesti horní části břicha, průjem, bolesti zad, závrať, bolesti hlavy, slabost, zmatenost, nesrozumitelná řeč, neklid, ztuhlost šíje, křeče, kóma.

Projeví se také poruchy vidění – nemocný má pocit, že se dostal do sněhové vánice, oči má jakoby zahaleny mlhou.

Pokud chybí údaj o požití podezřelého alkoholu, nebo látky s obsahem methylalkoholu, je obtížné stanovit diagnózu v počáteční fázi, informuje nemkyj.cz

První pomoc při požití

Do několika hodin od požití je nutný výplach žaludku. Navodit zvracení po požití je vhodné.

Etanolová léčba: etanol soutěží s methanolem o enzym, který oba metabolizuje (alkohol dehydrogenáza) tím snižuje tvorbu toxických produktů metabolizace metanolu tj. formaldehydu a kyseliny mravenčí.

Je tedy doporučeno vypití cca 2 až 4 panáků tvrdého alkoholu známé kvality.

Vždy je nutný transport do nemocnice. Zde se navazuje na etanolovou léčbu, eventuálně se provádí očištění krve pomocí tzv. hemodialýzy.

Prognóza: 4 ml methanolu může vyvolat slepotu, 30 ml smrt.

Jak může dojít k otravě methylalkoholem?

Vypitím průmyslového methanolu (tekutina do ostřikovačů, nemrznoucí směsi, ale i odlakovač, rozpouštědla).

Vypitím nekvalitně vypáleného alkoholu.

Prevence: průmyslově vyráběný methanol je kapalina na první pohled i ochutnání podobná alkoholu. Láhve musí být řádně označeny, některé státy methanol barví modře.

Druhou formou prevence je dát si pozor, jaký alkohol vlastně pijeme. Bezpečné je pít alkohol z kolkovaných lahví a ze spolehlivých kontrolovaných palíren. Pít alkohol z neprověřené domácí palírny s sebou nese velké riziko otravy.

Související

Více souvisejících

soudy metylalkohol Vražda

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

Putin se podivuje nad reakcemi na jaderné cvičení. Není to nic neobvyklého, jen výcvik, tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že plánované vojenské cvičení, které zahrnuje nácvik použití taktických jaderných zbraní, není ničím neobvyklým. Informuje o tom agentura TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy