Kauza metanoval finišuje, policie uzavřela vyšetřování. Padnou výjimečné tresty?

Zlín - Zlínská policie ukončila vyšetřování hlavní větve metanolové kauzy a dnes krajský ředitel policie Bedřich Koutný předal státnímu zástupci Romanu Kafkovi spis s návrhem na podání obžaloby. Obžaloba by měla jít k soudu v řádu týdnů. V takzvané hlavní větvi obchodů s otráveným alkoholem je stíháno 31 osob, sedm z nich pro úmyslné obecné ohrožení. Celý metanolový skandál si dosud vyžádal 47 obětí.

Tři hlavní aktéři kauzy, údajný hlavní míchač otráveného alkoholu Rudolf Fian z Karvinska, jeho komplic, majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela, a údajný hlavní distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula ze Zlínska jsou ve vazbě. Kromě nich jsou pro obecné ohrožení na svobodě stíháni další čtyři lidé. Všem hrozí v případě uznání viny 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí.

Ostatní jsou obviněni z ohrožování zdraví závadnými potravinami, zejména také v úmyslné formě. Mezi nimi je například i Robert Sedlařík, jednatel společnosti Verdana z Bystřice pod Hostýnem, která je výhradním distributorem Likérky Drak pro ČR. Soud mu v jiné kauze ve čtvrtek nepravomocně uložil pět let za daňové úniky při obchodování s lihem.

Podstata jedovatosti metanolu

Cílem toxického efektu metanolu je sítnice oka. Příznaky jsou pozorovány zejména po velkých dávkách metanolu. V těchto velkých dávkách způsobuje metanol nevratné poškození vedoucí ke slepotě a v ještě vážnějších případech i ke smrti.

Otrava počíná opojením po požití metanolu (podobně jako po etanolu), následovaná časovým obdobím bez zjevných příznaků v čase mezi 12 - 24 hod po požití. V tomto období se rozvíjí metabolická acidóza, která pokud není léčena, může končit smrtí.

Poruchy vidění zahrnují bolesti očí, neostrostí vidění, zúžení zorného pole a další problémy (zrnění, sněžení). Trvalá slepota se vyvine do 48 hod.

Dochází k poškození CNS, které se později porojvují podobně jako příznaky Parkinsonovy nemoci.

Příznaky otravy se podobají vlivu etanolu, který působí jako "antidotum". Je-li etanol vedle metanolu v alkoholickém nápoji, tak omezuje metabolizaci metanolu na formaldehyd a kyselinu mravenčí.

Související

Soud, ilustrační foto

Kauza metyl, smrt několika lidí: V ostravské větvi padly přísnější tresty

Olomoucký vrchní soud dnes zpřísnil o 11 měsíců na sedm let a devět měsíců trest dvěma mužům v ostravské větvi kauzy metanolu. Jde o distributora otráveného alkoholu Michala Klösela a Martina Svobodu, který smrtící směs distribuoval přes svůj stánek v Havířově. Naopak dalším distributorům, Petru Čaganovi a Václavu Zlámalovi, odvolací soud tresty snížil. Obžalovaný Bohumil Malátek a Martin Posládek si odpykají stejné tresty uložené krajským soudem. Jde o poslední hlavní obžalované v této kauze. Na svědomí mají smrt několika lidí.

Více souvisejících

metylalkohol Policie ČR Alkohol

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy