Rath se před soudem tvrdě hájí: Odposlechy potvrzují...

Praha - Bývalý hejtman a exposlanec David Rath (dříve ČSSD) dnes soudu řekl, že policejní odposlechy v jeho údajné korupční kauze potvrzují schvalování projektů před vypsáním obchodních soutěží úřadem Regionálního operačního programu (ROP). Nebylo je tedy podle něj možné ovlivňovat a podléhaly vícenásobné kontrole. Rath to uvedl v komentáři k záznamům, které v hlavním líčení přehrává Krajský soud v Praze.

Rath stejně jako v předešlých dnech kritizoval špatnou srozumitelnost nahrávek. "Osoby se tam baví o tom, že nějaký projekt je již schválen ROPem, a může se tedy soutěž vypsat," řekl Rath.

Podle něj to potvrzuje "jasný úzus, který platil ve Středočeském kraji", že se žádný tendr financovaný z evropských peněz nevypisoval bez předchozí kontroly ROP. Úřad prý schvaloval i jakékoliv pozdější změny. "Neexistovala možnost nějaké libovůle nebo individuální aktivity," uvedl.

Exposlanec také tvrdí, že v odposleších je důkaz o úsporných opatřeních, o které se prý jeho úřad snažil. "Zaznamenal jsem tam hovor o tom, že jsme jako kraj většinu zařízení, jako nemocnice a podobně, tlačili k maximální úspornosti. Například nějaká osoba hovoří o tom, že stlačili 'až na krev' cenu za provoz jednoho z přístrojů," dodal.

Soud zatím přehrává odposlechy z kanceláře další obžalované, bývalé ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové z prosince 2011 a ledna následujícího roku. 

"Důležitá pasáž je ta, když se bavím o tom, že se odevzdá těch 15," řekla Salačová soudu. Řeč byla prý o milionech za to, že její firma Fisa a společnost Konstruktiva Branko, jejíž manažer Pavel Drážďanský je také obžalovaný, dostanou zakázku. 

Padla také zmínka o rekonstrukci gymnázia v Hostivicích, při které Salačová mimo jiné řekla, že "to bude vybírat". Soudu pak vysvětlovala, že jí tehdy údajně "jeden člověk utekl s penězi" a musela vyzvednout tři miliony ze svého účtu a dát je Kottovi. Částka 2,8 milionu měla údajně dostat Pancová s Kottem a 200.000 další obžalovaná Lucia Novanská, která šéfovala firmě organizující obchodní soutěž a podle žalobce si řekla o peníze za upravení tendru. 

Benešovou nechápu, tvrdí Rath

Rath dnes znovu reagoval na vyjádření ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešové (ČSSD), která sice ve středu potvrdila jeho tvrzení o tom, že ho varovala před údajně chystanou provokací proti straně, odmítla ale, že by zmínila jméno pozdější šéfky Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenky Bradáčové. Exposlanec dnes ČTK řekl, že informace o Benešové varování je v odposleších, které soud bude pouštět.

Benešová tvrdí, že se ji Rath může snažit poškodit. Bývalý hejtman to odmítá. "Nemám na tom vůbec žádný zájem," řekl dnes ČTK. Bradáčovou prý před jeho zadržením loni v květnu zmínila v souvislosti s tím, že je šéfkou Unie státních zástupců.

"Říkala, že to jsou takoví jako přehnaně ambiciózní lidé, kteří se nebojí jít i přes mrtvoly. Myslím, že všichni ví, že doktorka Bradáčová si na tomto případu tu kariéru skutečně budovala, tak nechápu, proč paní doktorce Benešové tyto informace připadají jako informace, které by ji mohly poškodit," dodal Rath.

Je to chucpe

Jiný několikavteřinový odposlech zaznamenal 22. prosince hlas Petra Kotta. "Prachy necháme v autě v kufru, nebo rovnou tam?" ptal se. Ze záznamu není zřejmé, jaké "prachy" má Kott na mysli. Podle obžaloby si však dva dni před tím a o pět dní později převzal po dvou milionech korun úplatek od manažera Martina Jireše za zakázku v příbramské nemocnici.

Kott s Pancovou se také bavili o možnostech, jak investovat peníze, píšou Lidovky.cz. "Ty baráky, to je debilita, kterou dělat nebudem," přemítal a hned navrhnl investici do zlata. Z nahrávky vyplývá, že se o ní i s kýmsi radil. "Chci na tom vydělat, ale prostě mě to i baví. On mi říkal: kupte za 300 tisíc a uvidíte, jestli to půjde nahoru," popisoval své partnerce.

Na dalším setkání v kanceláři Pancová žádala partnera o radu, jak sdělit nejmenovanému řediteli jakousi nepříjemnou informaci. "Heleď mně je to nepříjemný, protože on vždycky udělal, co jsem chtěla. Jsou ale určitý meze, pravidla, která se musí dodržet a to platí," vysvětlovala.

Kott jí radil, jak zprávu sdělit. "Je to chucpe. Já bych mu řekl pane řediteli, já z toho nemám klidný spaní a řekl bych mu nějaký základní informace," zaznamenaly mikrofony jeho hlas. Narozdíl od své partnerky Kott nemluví rychle, často však s plnými ústy a za cinkání příborů. Do kanceláře Pancové zřejmě docházel na jídlo.

Soudce chce přehrát mnohahodinové záznamy celé, podle odhadu žalobce to může trvat i několik týdnů. Nahrávky trvají od pár vteřin do několika desítek minut. Ke každé se mohou obžalovaní a advokáti vyjadřovat, zatím toho využívá především Rath.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath soudy Petr Kott

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 15 minutami

před 27 minutami

před 1 hodinou

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Valné shromáždění doporučilo přijmout Palestinu do OSN. Česko bylo proti, Slovensko pro

Valné shromáždění OSN v pátek většinově schválilo rezoluci, která zlepšuje postavení Palestinců v rámci OSN a doporučuje přijmout je za plné členy v této organizaci. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy