Rath u soudu: Policie nahrála šustění bankovek, přísedící se poškleboval

Praha - Přehráváním další série policejních odposlechů dnes Krajský soud v Praze pokračuje v projednávání kauzy exposlance Davida Ratha obžalovaného společně s deseti dalšími lidmi z korupce. Na jednom ze záznamů, v němž je slyšet několikaminutové šustění, počítá podle policie další obžalovaný Petr Kott bankovky.

Na záznamu je slyšet šustění připomínající zvuk papíru, přičemž Kott také počítá. Žádný dialog v nahrávce nezazněl, zatímco na ostatních aktéři hovoří. K odposlechu se před soudem vyjádřil bývalý poslanec a šéf středočeské VZP Kott. "Nechápu, jak někdo může z těch zvuků usoudit, že tam někdo počítá bankovky," řekl.

Podle obžaloby nahrávky obsahují důkazy o údajné korupci při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Peníze se prý rozdělovaly ve vile exředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, ve které sdílela domácnost se svým přítelem Kottem. Státní zástupce Petr Jirát dvojici označuje jako organizátory manipulací s obchodními soutěžemi, přičemž Rath údajně o všem věděl coby krajský hejtman.

Rath komentoval nahrávku jeho rozhovoru s Pancovou o rekonstrukci zámku Buštěhrad, která patří podle obžaloby ke zmanipulovaným zakázkám. Záznam se podle něj týkal předání staveniště. Rath již dříve uvedl, že ho s Pancovou pojí dlouholeté přátelství, a dnes řekl, že v rozhovoru z jara 2012 se na ni obracel také jako na političku ČSSD před krajskými volbami, které byly na podzim. Bavili se prý o tom, aby "rekonstrukce začala před volbami, ať je vidět, že se něco dělá." "Nebavíme se o žádných úplatcích ani manipulacích, ale o technických problémech spojených s předáním staveniště," dodal. Výběrové řízení bylo podle něj již dávno uzavřené.

Exposlanec komentář v jednu chvíli přerušil a požádal soudce Roberta Pacovského, aby zařídil, ať se jeden z přísedících nesměje. Podle Ratha se ironicky ušklíbal. Pacovský odpověděl, že Ratha sleduje, a nemůže proto dohlížet na případné grimasy zbylých čtyř členů trestního senátu. Rath pak požádal, aby se zaprotokolovalo, že "prosí některé členy senátu, aby se zdrželi směšných grimas."

Server iHned.cz a Hospodářské noviny získaly část přepisů odposlechů z domu exředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy. Tam se spolu s Rathem a Petrem Kottem, dalším obviněným, pravidelně scházeli, plánovali manipulace či si předávali peníze.

2. dubna: Pancová s Kottem dávají Rathovi úplatek z rekonstrukce domova důchodců v kladenské nemocnici.

Pancová: Davidéé, rozumíš, náš styl kafe, cha cha cha.

Rath: Cha cha. Jo, díky.

Kott: To je za DéDé pavilon. Prosimtě, voni tam, von tam pak musel něco seškrtat.

Rath: Jasný.

Kott: Něco málo, ale vopravdu...

Rath: Jasně, jasně. A s těma... si mluvil nějak?

3. května: Kott předává Rathovi další část úplatků.

Rath: Ty máš pro mě nějaký ty věci?

Kott: Ehm.

...

Rath: Díky, no jo, to musíme nějak tu bestii nakrmit. Co je tady, to je další věc, v podstatě já furt musim hlídat, aby voni, tam je těch lidí, kteří prostě najednou teď cejtěj, tak jak jsou volby, že jo, ještě uhlídat, aby ti to neukradli druhou stranou.

Kott: A teď je sněmovna, jo?

Rath: Co?

Kott: Teď je sněmovna?

Rath: Hmmm. Heleď, uvažoval si vo tý Roudnici?

Kott: Prosimtě, ééé.

Rath: Chtěl by ses s tim chlapem sejít, případně? Kdyby von měl zájem?

...

Pancová: No a co vy jste si povídali? Sbalil prachy, jo?

Kott: No jo, já jsem mu to vůbec neřek vo těch penězích schválně.

Pancová: Jak neřek? Tys mu to nedal?

Kott: Nó, dal jsem mu to, ale neřek jsem mu to, a čekal jsem, jestli si vo to řekne. A von si vo to řek.

Pancová: Kecáš.

Kott: No jistě. Já sem mu to nedal, jako to dělám normálně, když mu jako napíšu a tó. Že mu to tady samozřejmě, když sem přijde, že mu to rovnou dám. Tak von tady tó, vošíval se furt a po deseti minutách mi řek, jestli to pro něj mám.

Pancová: Fakt jo?

Kott: No. Cha cha cha cha. Začal mně zase tady líčit, jak je to strašný a že musí platit a že ho všichni vokrádaj a takový, víš co. To je fakt dítě.

Pancová: Hele dítě, ale vem si, dítě, a kam to dotáh, jako jo. To vono sice.

Kott: Nó, právě proto. Já to nezpochybňuju. Já ti jenom říkám, že to je fakt dítě.

Pancová: To já vim. Von je chytrý dítě.

Související

David Rath

Rath je vinen. V druhé větvi korupční kauzy dostal osm let

Středočeský krajský soud dnes udělil bývalému hejtmanovi Středočeského kraje Davidu Rathovi osmileté vězení za přijímání úplatků a manipulace se zakázkami ve druhé části jeho korupční kauzy. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby a o rok mu prodloužil již pravomocně uložený sedmiletý trest. Trestné činnosti se podle předsedkyně trestního senátu Ivy Říhové dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem. Rath si k soudu vynesení zatím nepravomocného verdiktu vyslechnout nepřišel, jeho advokát se na místě odvolal.

Více souvisejících

Petr Kott David Rath soudy

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 8 hodinami

před 14 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Zdroj: Matěj Bílý

Další zprávy