Policejní komanda řádila na jižní Moravě. Co se stalo?

Praha - Policisté zasahovali dnes od rána na několika místech Moravy kvůli krácení daní. Akce s názvem Cela souvisí s odhalením zhruba milionu litrů nezdaněného lihu, které policisté zajistili vloni. Policisté z Útvaru pro odhalovaní organizovaného zločinu podle jeho mluvčího Pavla Hantáka operují společně s protikorupční policií. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Podle neoficiálních informací zasahovali policisté například v domě zlínského podnikatele Radka Březiny. Jeho obhájce Jiří Novák dnes ČTK potvrdil, že byli i v jeho advokátní kanceláři.

"Rozsáhlá akce s krycím názvem Cela navazuje na prověřování zvlášť závažného zločinu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, souvisejícího s odhalením a zajištěním statisíců litrů nezdaněného lihu, o kterém byla veřejnost již v minulosti informována," uvedl Hanták.

Podle žalobce Petra Šeredy z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci zasahují policisté převážně na Moravě. "Víc v tuto chvíli říkat nebudeme, je to příliš čerstvé," řekl ČTK Šereda. Potvrdil jen, že zátah se týká loňské aféry skrytého lihu. Bližší podrobnosti k případu chtějí policisté a žalobci zveřejnit v pátek.

Podle České televize zásah prý souvisí také se snahou Březiny korumpovat z vazby svědky i orgány činné v trestním řízení. Březinův obhájce Jiří Novák dnes ČTK potvrdil, že policie byla i v jeho advokátní kanceláři v Přerově. Tvrdí však, že jejich návštěva nesouvisela s údajně nezdaněným lihem.

"Na počátku jevili zájem o obsah klientského spisu. Po důrazném vysvětlení, že takový požadavek je nezákonný, od něj upustili. Poté žádali o kopii soudního spisu, kterou máme uloženu na několika CD. Vzhledem k tomu, že nejde o klientský, ale o soudní materiál, který si mohli opatřit i v soudní kanceláři, byla jim kopie vyrobena, neboť v tom nic nezákonného nespatřujeme. Tím návštěva skončila," řekl ČTK Novák. Doplnil, že na obhajobě jeho klienta se nic nemění a ani k tomu není důvod. Ostatní obhájci obžalovaných v kauze s nezdaněným lihem se k dnešní akci policie nechtěli vyjadřovat.

Obrovské množství nezdaněného lihu odkrývali policisté loňského a předloňského roku na řadě míst republiky v souvislosti s metylalkoholovou aférou. Dnešní zásah by mohl souviset se zajištěním zhruba milion litrů nezdaněného alkoholu, který policisté objevili loni v květnu v nádržích zabetonovaných pod zemí v Ostravě, Hrobicích na Zlínsku a v Háji u Duchcova na Teplicku. Daňový únik spočítali zhruba na 300 milionů korun. Lihové zásoby kriminalisté našli například v areálu bývalé ostravské Likérky Daněk, všechny objekty ale byly využívány firmou Morávia-Chem. Společnost Morávia-Chem z Hrobic ale tehdy odmítla, že by jí líh patřil. Prý o podzemních skladech nevěděla.

Spotřební daně v ČR

Kromě poměrně nových spotřebních daní z elektřiny, ze zemního plynu a z pevných paliv (někdy je pro ně též užíván diskutabilní název „ekologické daně"), se v ČR tradičně zdaňuje alkohol, tabákové produkty a minerální oleje (tam spadá benzín i nafta). Zdanění posledně jmenovaných je tak vysoké, že ceny pohonných hmot jsou v tuzemsku vyšší než v sousedním Rakousku.

Daň z litru benzínu je 12,84 Kč a z litru nafty 10,95 Kč. Uvalená spotřební daň navíc vstupuje jako základ daně pro výpočet DPH a celkový daňový výnos pro stát při ceně 30 Kč/litr je nakonec 17,84 Kč u benzínu a 15,95 Kč u nafty. Daně z pohonných hmot tak ve výsledku tvoří více jak polovinu ceny u čerpací stanice. A to ještě patří mezi spotřebními daněmi k nižším číslům.

Podobnou konstrukci výpočtu má i tvrdý alkohol. Každý litr lihu je zdaněn 285 korunami. Například láhev 40 % vodky státu přinese 57 Kč prostřednictvím spotřební daně. Pokud se láhev prodává za 300 Kč, získá stát celkem 107 Kč (57 Kč spotřební daň, 50 Kč DPH) a tedy přes 35 % z konečné ceny pro spotřebitele. Z laciné lahve za 90 Kč je státu odvedeno 72 Kč (57 Kč spotřební daň, 15 Kč DPH) což je 80 %. Vidíme, že čím levnější je alkoholický nápoj, tím větší podíl připadne z jeho prodejní ceny státu, informuje server finance.cz.

Z půl litrové láhve Tuzemáku za 120 korun se na spotřební dani a DPH platí 77 korun. Daň tedy tvoří 64,2 procenta ceny zboží. Právě vysoké daně jsou podle ekonomů lákadlem, které vábí podvodníky. Vedle alkoholu se to týká i cigaret nebo pohonných hmot.

Zvýšení daní v roce 2010 podle ekonoma Aleše Roda z Liberálního institutu podpořilo černý trh, který nahradil propad spotřeby řádně daněného lihu, píše iHned.cz. Aleš Rod s odkazem na informace producentů odhaduje velikost černého trhu mezi 15 - 25 procenty, v některých regionech i více. Kalouskův náměstek Ladislav Minčič je optimističtější, černý trh podle něj tvoří kolem desetiny celkové spotřeby.

Související

Více souvisejících

Policie ČR Alkohol podvody s DPH

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy