Dusno u soudu s Rathem: Obhájci zaútočili na odposlechy a policii

Praha - Krajský soud v Praze dnes pokračuje v přehrávání série odposlechů telefonních hovorů v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného s dalšími deseti lidmi z korupce. Desítky záznamů, které trvají nejvíce několik desítek vteřin, obsahují převážně dohody o různých schůzkách a hovory ohledně materiálů týkajících se podle obžaloby ovlivněných veřejných zakázek.

Právník Michal Marini, který obhajuje s advokátem Tomášem Sokolem Kateřinu Pancovou a jejího přítele Petra Kotta, opakovaně namítal, že hovory údajně nesouvisejí s kauzou. "Je to typicky rodinný hovor, policie jej manipuluje, že je to konspirační hovor," uvedl například.

Soudce Robert Pacovský uvedl, že námitky advokátů jsou stejně jako dřívější poznámky zaznamenány do protokolu z hlavního líčení. Soud ale má prý za to, že přehrávané záznamy mají souvislost s projednávaným případem. Hodnocení důkazů bude teprve otázkou dalšího zkoumání. Advokáti také již dříve namítali, že policejní přepisy nejsou přesné. Soudce na to reagoval tím, že kvůli tomu chce veškeré související odposlechy přehrát.

Někdejší ředitelku kladenské nemocnice Pancovou a Kotta, který působil jako náměstek krajských nemocnic a dříve byl také poslancem a šéfem středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny, označuje obžaloba jako hlavní organizátory korupce při řešení veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Rath o všem údajně věděl coby hejtman a dělil se o úplatky. Trojice lékařů ale od počátku vinu odmítá.

Co už u soudu všechno zaznělo

Jako první přišly na řadu odposlechy z kanceláře bývalé ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, kde policie nahrávala dění v místnosti a telefonní hovory.

Na odposleších Pancová a Kott rozebírali například postupy týkající se nákupu akcií a zlata, uvedl web CT24. Na jiné nahrávce zase Pancová rozebírá stavební práce financované Středočeským krajem s podnikatelkou Ivanou Salačovou. Ta se jako jediná přiznala ke korupci a obžaloba pro ni navrhuje pozici spolupracující obviněné, za což by jí mohl hrozit nižší trest. Salačová mimo jiné soudu řekla, že v odposleších se hovoří o odevzdání provize 15 milionů korun za to, že získá s další firmou buštěhradskou zakázku.

Koncem prosince u soudu zazněla nahrávka, kde se hovoří o dárku, kterým měly být krabice s vínem pro další obžalovanou, exšéfku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou. S krabicí na víno zadržela tentýž den policie Ratha poté, kdy odešel ze schůzky s Pancovou z jejího domu v Rudné u Prahy.

Nahrávku pořídila policie v kanceláři Pancové, podle záznamu za ní přišli podnikatelka ve stavebnictví Ivana Salačová a manažer firmy Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský se slovy, že "nesou dárky". Údajně to měly být krabice s vínem. Podle žalobce Petra Jiráta bylo v Drážďanského krabici 14 milionů coby první část provize za získání zakázky na opravu zámku Buštěhrad.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath soudy Kateřina Pancová

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 41 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Britové i po vyrovnaném duelu s Dánskem stále bez bodu. Němci opět nastříleli osm branek

Duel dvou trápících se mužstev pražské skupiny A, tedy duel mezi Velkou Británií a Dánskem, nabídl v pátek odpoledne vyrovnanou bitvu, ze které vzešli nakonec vítězně Seveřané, navzdory dobrému vstupu do zápasu ze strany Britů. Ti sice svého soupeře trápili a dokázali hrát vyrovnanou partii, zásluhou přesilovkového gólu Wejseho však tři body putovali k dánskému týmu, Britové jsou dále bez bodu. Kdo rozhodně není bez bodu, je v ostravské skupině Německo, zvláště pak po posledních dvou zápasech, v nichž nastřílelo celkem 16 branek. 

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

Izrael v Haagu popřel genocidu: Je tam tragická válka, nedochází tam ale ke genocidě

Izrael v pátek na půdě Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, nejde však o genocidu. Reagoval na tvrzení Jihoafrické republiky (JAR), která ještě v prosinci podala stížnost vůči Izraeli za údajnou genocidu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy