Šokující brutální vražda Petry (†15) u soudu: Hlavu pohltila skládka. Na pitevně měli jen 20 procent těla

Brno - V pátek začal v Brně soud s Kisiovem, Doležalem a Zavřelem. Trojici mladíků hrozí výjimečné tresty za brutální umučení patnáctileté Petry. U soudu zazněly šokující pasáže z vyšetřování.

Vražda se stala loni v noci na 16. března, kdy dívka přišla z diskotéky do bytu Kisiova v centru Jihlavy. Podle policie tehdy dvacetiletý Michal Kisiov po hádce dívku úmyslně vyhodil z okna. Pád z několikametrové výšky přežila. Mladík ji odnesl zpět do bytu a zavolal dva kamarády, Tomáše Zavřela a Jakuba Doležala.

Muži dívku škrtili nejdřív rukama, poté i kabelem od počítače a šlapali jí na krk těžkou motorkářskou botou. Trýznění oběti trvalo desítky minut. Po smrti její tělo zabalili do prostěradla a vhodili do kontejneru na odpad. Ostatky skončily na skládce.

Našlo se jen 20 procent dívčina těla

Soudní znalci však rozsah zranění ani hlavní příčinu dívčiny smrti nebyli schopni stanovit. Našlo se jen 20 procent těla. Hlava dosud chybí a nikdy nalezena nebude. Uvnitř skládky je vysoká teplota a rozkladné procesy zde probíhají mnohem rychleji.

"Pokud se to pokusím vyjádřit procentuelně, stejně jako se tak děje například v posuzování rozsahu popálenin, měli jsme při pitvě k dispozici přibližně dvacet procent dívčina těla," přiblížil pro iDnes.cz soudní znalec Michal Zelený.

K soudu přišli také rodiče zavražděné dívky. Vypovídat ale odmítli. Již dříve matka Petry uvedla, že chce vrahům svého dítěte pohledět do očí.

Soudní síní zní hrůzné detaily bestiální vraždy

Soud v pátek začal žádostí Jakuba Doležala. Ten požádal o neveřejný proces. Soudce Miloš Žďárský to ale zamítl. Pak vystoupil žalobce Jiří Morava. V žalobě stojí, že mezi Kisiovem a Petrou Vondrákovu došlo osudnou noc k pohlavnímu styku. Petra pak prý začala Kisiovovi vyhrožovat, že akt nahlásí na policii jako znásilnění.

Kisiov ale uvedl, že s ním dívka souložila dobrovolně. Prý mu před pohlavním aktem řekla, že se rozešla se svým přítelem. Když mu ale dál vyhrožovala, tak se rozhodl, že dívku umlčí. Nahou ji dotlačil k oknu a vyhodil ven.

Jenže dívka pád přežila. Ležela na zemi a mluvila s Kisiovem. Ten ji donesl zpět do bytu a zavolal své kamarády. Když Doležal a Zavřel dorazili do bytu, dívka ještě žila. Dohodli se, že ji umlčí navždy. Nejprve ji škrtili rukama, pak použili kabel od počítače. Doležal dívku údajně přímo neškrtil, ale Zavřela a Kisiova mocně povzbuzoval, ať Petru konečně dorazí.

Tomáš Zavřel uvedl, že svého činu hluboce lituje. Popsal, jak táhli tělo Petry do kontejneru. "Michal (Kisiov) pak chtěl tělo vyndat a převézt jinam, říkal jsem mu, ať to nedělá," uvedl Zavřel. Také tvrdí, že jim Kisiov pohrozil, že je zabije, pokud se o vraždě někde zmíní.

Zavřela v tomto bodu podpořil Doležal. Také ten tvrdí, že jim Kisiov vyhrožoval smrtí. "Škrtili ji kabelem od počítače. Michal si pak obul botu a šlápl Petře na krk. Tomáš ji pak škrtil páskem. Pak si Michal ubalil cigaretu," uvedl Doležal před soudem. Doležal tvrdí, že tělo do kontejneru hodili Zavřel a Kisiov, že on pouze hlídal ulici, zda někdo nejde.

Michala Kisiova hájí populární obhájkyně Klára Long Slámová. Ta je známá tím, že se věnuje mediálně známým případům. Zastupovala například vraha Jiřího Kajínka. U soudu uvedla, že Kisiov v dětství utrpěl úraz hlavy, což by mohlo mít vliv na jeho pozdější jednání. Znalci to ale odmítli. Všichni tři mladíci si podle znalců naprosto uvědomují rozsah svého jednání. Soudní líčení bude pokračovat ve středu 5. března.

Související

Ilustrační foto

Na Vysočině pohřešují 31 dětí, vražda dívky v Jihlavě otřásla Českem

Jihlava - Policie na Vysočině v současnosti pátrá po 31 dětech, každému z nich byla nařízena ústavní výchova. V posledních pěti letech se v kraji pohřešovalo 2045 dětí. Těch s nařízenou ústavní výchovou, nebo žádajících o azyl, které z určeného zařízení utekly, bylo přes 80 procent. Většinu pohřešovaných dětí se podařilo najít v pořádku, v roce 2013 ale byla jedna šestnáctiletá pohřešovaná dívka nalezena mrtvá, uvedla mluvčí policie Dana Čírtková.

Více souvisejících

Vražda Petry (†15) z Jihlavy soudy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy