Drama v ZOO Zlín: Lachtan Oskar dostal narkózu. Co se stalo? +VIDEO

Zlín - Zvěrolékaři dnes ve zlínské zoologické zahradě pod narkózou vyšetřili sedmiletého samce lachtana hřivnatého, který měl zdravotní problémy. Delší dobu neotvíral oko a nežral. Nezabrala ani léčba antibiotiky. Ukázalo se, že v oku byl zánět, problémy způsobil zapíchnutý lístek z keře. Kontrola zdravotního stavu zvířete byla komplikovaná, podařilo se ho uspat až napotřetí. Narkózy se přitom zvířatům v zoo dávají jen výjimečně.

"U ploutvonožců je to velký problém, jejich fyziologie je jiná než u ostatních savců. Bylo složité provést anestezii, která by byla bezpečná," řekl po zákroku novinářům zvěrolékař Dominik Gregořík.

Všechny problémy samce Oskara by však podle něj měly být léčitelné. "Oko jsme vypláchli, vyčistili, udělali odběry krve, při kterých se zjišťuje, zda je v pořádku funkce ledvin, jater i ostatních orgánů," řekl Gregořík. Zvěrolékaři také lachtanovi vyšetřili plíce kamerou a odebrali vzorky z tlamy a konečníku. Vzorky se teď budou analyzovat v laboratoři.

Skutečnost, že se zvířeti dostal lístek pod víčko, byla podle Gregoříka náhoda, které nelze zabránit. Oskar by měl být za deset dnů opět ve výběhu. Uspávání zvířat kvůli zdravotnímu ošetření je velmi vzácné, narkóza pro ně může být nebezpečná stejně jako pro lidi.

Zdroj: YouTube

Lachtan patří mezi velmi dobré plavce, ve vodě vydrží plavat i několik hodin. V období rozmnožování si samci na shromaždištích zabírají určitá místa, která brání před ostatními samci. V další fázi do svého teritoria lákají partnerky. V jednom jich může být až 18. Samci se však většinou spokojí s 2 až 3 samicemi. Samice se na pobřeží dostávají o něco později. Krátce po příchodu rodí mláďata. Brzy po porodech se dostávají opět do říje a páří se se samci.

V současné době se jejich stavy zdají být stabilizovány. Avšak ochrana jednotlivých lokalit je rozdílná. Hlavní nebezpečí pro lachtana hřivnatého představoval lov pro kůži. Například v Argentině bylo v letech 1917 – 1953 zabito 250.000 jedinců. Dalším nebezpečím byli rybáři, kteří často považovali lachtany za konkurenty v lovu ryb a proto je stříleli.

V období rozmnožování nepřijímají samci po několik týdnů žádnou potravu. Jako zdroj energie jim slouží velké množství podkožního tuku. V žaludku lachtanů se často nacházejí kameny, které pravděpodobně usnadňují rozmělňování potravy. K hlavním nepřátelům lachtanů patří žraloci a kosatky.

Starší český název, lvoun, dostal tento druh lachtana podle prodloužené srsti na krku a hřbetě, která vytváří jakousi hřívu, informuje zoozlin.eu.

Související

Zoo v Lešné u Zlína

Sup ze ZOO Zlín si svobody neužil, hned první let se mu stal osudným

Samička supa mrchožravého, kterou v červenci odeslala zlínská zoo k vypuštění do volné přírody v Bulharsku, uhynula po nárazu do drátů elektrického vedení. Osudným se jí stal hned první let, sdělila mluvčí zoo Romana Bujáčková. Do bulharského pohoří Východní Rodopy nechala zlínská zahrada ve spolupráci s ochranářskou organizací Green Balkans vypustit už čtyři supy mrchožravé.

Více souvisejících

ZOO Zlín Zvířata

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 15 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy