Brutální vražda Petry (†15) z Jihlavy: Kisiov 25 a Zavřel 22 let vězení

Jihlava - Brněnský krajský soud za loňskou brutální vraždu 15leté dívky v Jihlavě dnes potrestal Michala Kisiova 25 a Tomáše Zavřela 22 roky vězení. Odpykat by si je měli v nápravném zařízení se zvýšenou ostrahou. Jakub Doležal, který dvojici pomáhal s odklízením těla zavražděné, dostal dva roky vězení za přečin nadržování. Verdikt zatím není pravomocný. Trojice se proti němu může odvolat k olomouckému vrchnímu soudu.

Dívku podle spisu Kisiov vyhodil loni 16. března nahou z okna svého bytu v jihlavské Havířské ulici, když mu údajně po pohlavním styku řekla, že nahlásí policii, že ji znásilnil. Dívka pád z jedenáctimetrové výšky přežila. Kisiov ji odvlekl zpět do bytu, kde ji podle žaloby se Zavřelem zavraždil.

Kisiov a Zavřel, kterým bylo v době činu 19 let, odmítli vypovídat. Oba pouze uvedli, že je celá věc mrzí. O rok mladší Doležal tvrdí, že k vraždě dívky kamarády nepobízel a s úklidem těla jim pomohl jen proto, že z nich měl strach. Podle žalobce Jiřího Moravy mohl vraždě zabránit, což ale neučinil. Soud se s tím neztotožnil a uložil Doležalovi podstatně mírnější trest.

"Co je zarážející, to je bezcitnost a otrlost dvou hlavních pachatelů," řekl v odůvodnění rozsudku soudce Miloš Žďárský. Přitěžující skutečností bylo také to, že dívka před smrti trpěla dlouhé minuty.

Proces se konal za zpřísněných bezpečnostních podmínek. Zavřel žádal, aby se uskutečnil s vyloučením veřejnosti, soud mu ale nevyhověl. Podle psycholožky Marty Skulové a psychiatričky Marty Holanové byli sice mladíci opilí, ale byli si dobře vědomi protiprávnosti svého jednání. Ke Kisiovovi uvedly, že má narcistickou a popudlivou osobnost necitlivou vůči okolí.

Po patnáctileté Petře z Jihlavy pátrala policie na jaře 2013 více než týden. Když padlo podezření, že tělo dívky vrah ukryl na skládce komunálního odpadu v Jihlavě-Henčově, prohledávali ji policisté celé tři dny a přemístili stovky tun odpadu. Nakonec tělo objevili. Testy DNA pak potvrdily, že jde o pohřešovanou dívku. Policisté brzy zadrželi i trojici mladíků podezřelých z činu.

Při vzpomínkové akci na jihlavském Masarykově náměstí se loni v dubnu sešlo téměř 1 000 lidí. U morového sloupu účastníci zapalovali svíčky u velké fotografie zemřelé dívky. Cílem akce bylo vybrat peníze na pohřeb.

Související

Ilustrační foto

Na Vysočině pohřešují 31 dětí, vražda dívky v Jihlavě otřásla Českem

Jihlava - Policie na Vysočině v současnosti pátrá po 31 dětech, každému z nich byla nařízena ústavní výchova. V posledních pěti letech se v kraji pohřešovalo 2045 dětí. Těch s nařízenou ústavní výchovou, nebo žádajících o azyl, které z určeného zařízení utekly, bylo přes 80 procent. Většinu pohřešovaných dětí se podařilo najít v pořádku, v roce 2013 ale byla jedna šestnáctiletá pohřešovaná dívka nalezena mrtvá, uvedla mluvčí policie Dana Čírtková.

Více souvisejících

Vražda Petry (†15) z Jihlavy soudy

Aktuálně se děje

před 57 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy