Smrt Petry (†15): Šlendrián a nebo kšeft? 2 roky pro Doležala jsou podivné

Jihlava - Veřejnost se podivuje nad tím, proč Jakub Doležal dostal u soudu pouhé dva roky, přesto, že jeho podíl na smrti patnáctileté Petry je zřejmý. Jihlavský deník nyní přichází s šokujícím vysvětlením.

Vražda patnáctileté dívky otřásla veřejností nejen v Jihlavě. A veřejnost je rok po vraždě opět v šoku. Nejen v Jihlavě se ptají, proč dostal Doležal pouhé dva roky.

Podle Jihlavského deníku za nízký trest pro Doležala může procesní chyba. Vrazi Tomáš Zavřel a Michal Kisiov (odnesli si 22 a 25 let) totiž oba shodně uvedli, že Doležal je při vraždě povzbuzoval a smál se jim, že dívku nejsou schopni dorazit. Na Kisiova prý Doležal zařval, že je "sráč", když Petru není schopen zabít na jednu ránu.

Za toto "povzbuzování" kriminalisté obvinili Doležala z napomáhání k vraždě za což mu hrozilo 15 let. Jenže v tu chvíli měl následovat další výslech Kisiova a Zavřela, aby byly zachovány všechny procesní postupy.

Jenže další výslech Kisiova ani Zavřela se už neuskutečnil. Došlo k procesní chybě. Když se u Doležala měnila právní kvalifikace jeho činu, měli Kisiov a Zavřel jít znovu k výslechu. A pak mělo dojít k novému trestnímu stíhání Doležala.

"Doležal byl obviněn za napomáhání při odklízení těla, což znamená, že se jeho protiprávní jednání začalo odvíjet až po vraždě. Jenže přísnější obvinění napomáhání při vraždě by se musela stát před smrtí oběti. Zásadní je časová posloupnost, proto podle mého názoru soudce správně řekl, že mělo být zahájeno nové trestní stíhání právě pro období před smrtí oběti," sdělil Jihlavskému deníku obhájce Jaroslav Homolka.

Jednoduše řečeno, pokud kriminalisté chtěli Doležala obvinit z napomáhání při vraždě, neměli to udělat tak, že mu pouze změní právní kvalifikaci k původnímu nadržování, ale měli proti němu zahájit zcela nové trestní stíhání pro jiný trestný čin.

Drobný rozdíl ve výkladu? Jenže jednou to znamená patnáctiletý trest a podruhé jen dva roky. Verdikt ještě není pravomocný, čeká se, která strana se odvolá. Soud vyšší instance by pak mohl na Doležala pohlížet přísněji, že se tomu dělo u Krajského soudu v Brně.

Po Jihlavě navíc kolují spekulace, že Doležal si nízký trest vysloužil tím, že během vazby ochotně spolupracoval a kriminalistům do detailu popsal, jak Kisiov a Zavřel Petru umučili.

Související

Ilustrační foto

Na Vysočině pohřešují 31 dětí, vražda dívky v Jihlavě otřásla Českem

Jihlava - Policie na Vysočině v současnosti pátrá po 31 dětech, každému z nich byla nařízena ústavní výchova. V posledních pěti letech se v kraji pohřešovalo 2045 dětí. Těch s nařízenou ústavní výchovou, nebo žádajících o azyl, které z určeného zařízení utekly, bylo přes 80 procent. Většinu pohřešovaných dětí se podařilo najít v pořádku, v roce 2013 ale byla jedna šestnáctiletá pohřešovaná dívka nalezena mrtvá, uvedla mluvčí policie Dana Čírtková.

Více souvisejících

Vražda Petry (†15) z Jihlavy soudy Policie ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy