Psycholog proklepl aktéry kauzy metanol: Nemocní nejsou, šlo jim o zisk

Zlín - Hlavní aktéři metanolové kauzy psychickou chorobou netrpí a ani nemají sklony k páchání trestné činnosti. U zlínského krajského soudu to dnes řekl psycholog Michal Pernička. Posuzoval údajné míchače otrávené směsi, majitele firmy na výrobu autokosmetiky Tomáše Křepelu a jeho zaměstnance, Slováka Rudolfa Fiana, a také dělníka Jiřího Vaculu, který byl hlavním distributorem směsi.

"U všech tří byl výsledek psychologického zkoumání v podstatě podobný. U žádného z nich jsem neshledal nějakou výraznou psychopatologii," uvedl Pernička. Motivací mužů v kauze metanol podle něj byl finanční zisk, lítost nad poškozenými prý projevil pouze Vacula.

Metanolová aféra vypukla 3. září 2012 a vyžádala si pět desítek obětí. Podle obžaloby Křepela s Fianem namíchali 10.000 litrů směsi tvořené z poloviny metanolem a z druhé etanolem. Do oběhu ji uvedl Vacula, od něhož se látka dostala k dalším distributorům a poté ke spotřebitelům. Fian a Křepela vinu odmítají. Vacula trestnou činnost doznává, pouze zpochybňuje, že by se jím dodaným alkoholem otrávili všichni poškození.

Podle Perničky nemá Vacula, jehož výpověď usvědčuje i spoluobžalované, sklony ke lhaní. Fian podle něj místy zkresloval informace o své osobě, když měl tendence 'vidět se v lepším světle'. Co se resocializace všech tří mužů týče, Pernička neshledal žádná negativa. "Případný výkon trestu odnětí svobody by posloužil jako dostatečný faktor resocializace," mínil psycholog.

U soudu dnes vypovídali i pracovníci Celně technické laboratoře Generálního ředitelství cel, kteří zkoumali zajištěné vzorky otráveného alkoholu. Nezávislá analýza měla potvrdit obviněnými a svědky uváděné informace o distribuci směsi po Česku. Odborníci vzorky rozdělili do několika skupin, přičemž do jedné z nich jich zařadili větší množství. "Tvrdíme, že vzorky zařazené do jedné skupiny k sobě nějakým způsobem patří," přiblížil jeden za celníky Jiří Mazáč.

Laik rozdíl nepozná

Metanol (metylalkohol) je běžné organické rozpouštědlo. Dříve se označoval dřevitý (dřevný) líh, který odkazuje na způsob jeho dřívějšího získávání pomocí destilace dřeva. Používá se především v oblasti průmyslu, může být příměsí v naftě nebo v různých nemrznoucích směsích. Často se také užívá v chemických reakcích.

Metanol je stejně jako čistý alkohol (etanol, etylalkohol) bezbarvá tekutina s typickým alkoholovým aromatem. Proto aby se odlišili, se někdy například nemrznoucí směsi barví na modro. Ani podle chutě nelze spolehlivě zjistit, zda se jedná o metanol. Jediným opravdu spolehlivým způsobem je nechat vzorek podrobit testu plynovou chromatografií, kterou provádí specializované laboratoře.

Brzy po zkonzumování metanolu se látka prostřednictvím trávicího systému dostává do jater. Tam se působením enzymů metanol přeměňuje nejprve na formaldehyd a pak na kyselinu mravenčí, jejíž shromažďování v těle může vést přes zhoršující se příznaky až ke smrti jedince v důsledku pokročilé tzv. metabolické acidózy. Etanol se naproti tomu přeměňuje na acetylaldehyd způsobující příznaky kocoviny a odbourává se v podobě neškodné kyseliny octové.

U otrávených se zprvu může objevit nevolnost, ospalost, zvracení, křeče, závratě, zmatenost, bolest hlavy a břicha. Pozorovatelná je postupující porucha zraku (výpadky zorného pole, rozšířené zornice necitlivé na světlo a rozmazané vidění) a mentálních funkcí. Metabolická acidóza se projevuje například zrychleným tepem, problémy s dýcháním nebo vysokým tlakem.V dalších fázích se může pouhá ospalost náhle přeměnit v bezvědomí, informuje toplekar.cz.

Související

Více souvisejících

kauza: metylalkohol soudy Alkohol

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy