VZP dala handicapované nevhodný vozík. Dražší zaplatit odmítá

Olomouc - Pro Simonu Soldánovou, která trpí od narození dětskou mozkovou obrnou, znamená invalidní vozík to stejné, co pro zdravého člověka nohy. Simona je díky své nemoci odkázána na rodiče, kteří se o ni starají, a na invalidní vozík, který dostala od VZP. Ten je pro ni nevhodný a sezení na něm je bolestivé. Pojišťovna přesto tvrdí, že je pro ni to nejlepší.

Celý případ zmonitorovala Česká televize v pořadu Reportéři ČT. Simona měla svůj mechanický vozík od Všeobecné zdravotní pojišťovny od roku 2004. Po osmi letech užívání se jí ale začal rozpadat a Soldánovi přes ošetřujícící lékařku požádali o předepsání nového vozíku, podle katalogu plně hrazeného pojišťovnou. Žádost jim však byla zamítnuta, s odůvodněním, že vozík "neusedí".

"Přijeli a dcera zrovna ležela na posteli. Koukli se na ní a pouze řekli, tak ten vozík ona neusedí, pro ni je vhodná jedině ortéza. Viděli ji přitom poprvé a hned řekli že to neusedí a hotovo," popisuje pro ČT Simonina matka Marcela Soldánová přístup zástupců pojišťovny.

Poté, co pojišťovna vozík zamítla, požádala Simonina neuroložka, která se o její zdraví stará více než 10 let, o jiný vozík, který měl být opět hrazený pojišťovnou. Žádost však byla znovu zamítnuta.

V obou případech se jednalo o vozíky s vypolstrovaným sedákem a opěrkou. Handicapovaná Simona má totiž od narození také vykloubenou kyčel a v jiném typu vozíků by ji trápily bolesti. VZP však na radu neuroložky nepřihlédla a Simoně dodala typ vozíku, který neuroložka nedoporučila.

"Tým lékařů, který to pro VZP posuzoval, i technik dodavatelské firmy se shodli, že ze zdravotních hledisek není vozík, který si rodina vybrala, pro pacientku vhodný," sdělil Reportérům ČT mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý. Dodal, že "děvče trpí nebo vzhledem ke svému stavu může trpět častými křečovými stavy. Vozík nemá dostatečně polohovatelné opěradlo." Vozík, který pojišťovna doručila, ale nemá opěradlo polohovatelné vůbec a pro Simonu je sezení v něm náročné.

Revizní lékař VZP Arnold Pavlík, který podle informací ČT řešil případ Soldánových, se specializuje výhradně na chirurgii a během svého výkonu povolání se na léčbu pacientů s dětskou mozkovou obrnou nezaměřoval. Vhodnost vozíku by ale měl posuzovat neurolog, ortoped a specialista na rehabilitaci. Vedoucí rehabilitačního oddělení, které Soldánovi často navštěvují, dokonce potvrdila vhodnost vozíků, který jim doporučila neuroložka. VZP však stále trvá na původním posudku a odmítá sdělit specializace ostatních lékařů, kteří posudek vypracovali.

Rodina Soldánových se pokoušela vozík pojišťovně vrátit, ta jim však jejich stížnost zamítla. Nyní stojí vozík za 26 tisíc v předsíni a ten, který doporučila neuroložka a jehož pořizovací cena je zhruba dvojnásobná, se rozhodli koupit sami. Rodina se sice musela kvůli nákupu zadlužit, o případu se však postupem času dozvěděl také Nadační fond pomoci a Soldánovým na něj přispěl.

Související

Školství, ilustrační foto

Na zdravotně postižené žáky v Česku půjde 456 milionů, projekt zaplatí EU

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) má na vybavení škol a školských zařízení pro zdravotně postižené žáky připraveno 456 milionů korun z evropských fondů. Maximální dotace na projekt je 99 milionů korun, lze o ni žádat od 27. září 2018 do 27. září 2019. ČTK to dnes sdělil mluvčí MMR Vilém Frček.

Více souvisejících

Postižené děti invalidé VZP

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy